El desnonament d’una dona sola amb quatre fills menors s’ha executat aquest divendres al migdia, enmig d’un gran desplegament policial i després de tot un matí amb protestes veïnals. Un centenar de persones s’han concentrat davant el número 219 de la riera Blanca per evitar el llançament, però els Mossos d’Esquadra els han fet fora per permetre el pas de la comitiva judicial. S’hi han desplegat 11 furgonetes policials i alguns dels concentrats s’han assegut davant la porta de l’habitatge, d’on els agents han tret un per un.

La família vivia al barri de la Bordeta de Barcelona des de fa 11 anys, però en fa dos que no poden pagar el lloguer. El Grup d’Habitatge de Sants denuncia la falta de respostes de l’Administració i acusa l’Oficina d’Habitatge de l’Ajuntament de reaccionar “tard i malament”. Entre els qui els han donat suport, a més de veïns, també hi ha l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’Escola Cavall Bernat: “No deixarem la Fati sola”, han escrit en un tuit.

Sense acord amb la propietat

Segons el Grup d’Habitatge de Sants, la situació econòmica de la Fàtima va canviar dràsticament fa dos anys “cosa que li va fer impossible assumir el preu del lloguer”. Per això, l’entitat assegura que ha intentat negociar sense èxit amb la propietària. “Un cop més, ens trobem assumint la feina que l’Ajuntament no fa: Defensar les veïnes”, afirma l’entitat en un comunicat.

Per la seva banda, fonts de l’Ajuntament han explicat que el propietari és un petit tenidor que reclama el pis per al seu fill. Segons les mateixes fonts, té aquest pis i un altre habitatge. Per intentar evitar el desnonament, s’ha activat el programa Reallotgem i també s’ha intentat arribar a un acord de pagament de quotes per part de l’Ajuntament, però assegura que la propietat ha refusat totes dues opcions. El consistori, a més, ha ofert a la Fàtima un apartament amb cuina a Gràcia, on s’instal·larà tot i que haurà de seguir portant els fills a l’escola de la Bordeta.

Problemes per trobar feina

El grup en defensa de l’habitatge explica també que, en divorciar-se, la Fàtima ha hagut de fer-se càrrec sola dels fills i de la llar, i denuncia que ha tingut dificultats per trobar feina “en un mercat laboral poc conciliador i racista”. L’entitat critica que el llançament es tiri endavant, malgrat la moratòria dels desnonaments i els recursos contra el procés judicial que han interposat. Assegura que, fins i tot, ha acudit a l’ONU.

Els desnonaments no han parat en els darrers mesos, malgrat la moratòria per la pandèmia. De fet, fa només dos dies es va fer efectiu el llançament d’una família vulnerable amb un menor al Poble-sec i la setmana passada també es va desnonar una dona de 65 anys amb discapacitat del carrer del Bisbe Laguarda, al Raval.