Transport de mercaderies

(ACN) Els transportistes han desconvocat la vaga prevista per al 20 i 22 de desembre després d’arribar a un acord “acceptable” amb el govern estatal, segons els representants del col·lectiu. El Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC) afirma que l’acord amb el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana estableix la “prohibició” que el conductor participi en les operacions de càrrega i descàrrega, reivindicació “històrica” del sector. També s’ha aconseguit, segons la patronal del transport, “reduir a la meitat” els temps d’espera, a partir dels quals el transportista “tindrà dret” a una indemnització, així com el tracte a dispensar als conductors als centres de càrrega i descàrrega.
Un altre acord estableix el “compromís” d’incorporar “de forma imperativa” a la llei la clàusula d’estabilització del preu del gasoil als contractes de transport, “sense possibilitat de pacte en contrari”. Es tracta d’una altra reclamació que el sector “persegueix de fa anys” per “equilibrar les relacions dels transportistes amb els clients”. A més, el Ministeri s’ha compromès, segons el CNTC, a “no implantar peatges al transport pesat” sense el consens d’aquesta entitat.

Pel que fa al possible augment de la capacitat de càrrega dels camions, qualsevol modificació es farà “de forma progressiva” i “només en determinades especialitats del transport, sempre amb la participació del CNTC”.

Acord històric

De la seva banda, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha qualificat com a “històric” l’acord amb els transportistes, i ha subratllat que el pacte “millora les condicions” d’un sector “essencial” per a l’activitat econòmica espanyola.

També hi ha dit la seva el president del govern estatal, Pedro Sánchez, que ha celebrat a través de Twitter un acord assolit després d’un període “intens” de negociacions. A parer de Sánchez, que també considera “històric” el pacte, es milloren les condicions d’un sector “estratègic” i s'”evita” un perjudici “greu” per a la ciutadania i per a l’economia.