
(ACN) El Sindicat de Llogateres i el Sindicat d’Habitatge de Gràcia han denunciat que l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha permès que la nova propietat del bloc del carrer de Sant Agustí, 14, al barri de Gràcia, New Amsterdam Developers, hagi reformat de forma il·legal diversos pisos de l’edifici per oferir-los com a lloguer de temporada. Els dos sindicats consideren insuficient la sanció de 500 euros que, segons expliquen, l’Ajuntament va imposar a la propietat al febrer i el requeriment de lliurar una llicència urbanística major amb projecte tècnic.
Habitacions entre 820 i 980 €
Segons ells, els immobles s’estan llogant per habitacions a preus d’entre 820 i 980 euros, i els veïns que encara queden al bloc s’enfronten a demandes de desnonament després que no els vulguin renovar el contracte. Els dos sindicats han considerat que aquest cas és un exemple clar que l’Ajuntament de Barcelona no està aplicant, controlant, ni sancionant la mesura del 30 %. “La regularització de les obres com a gran rehabilitació a través d’una llicència d’obra major obliga a reservar el 30 % per a habitatge protegit”, han remarcat.
Els sindicats reclamen que s’obrin expedients sancionadors per continuar amb l’ús il·legal dels pisos i que es regularitzin les obres de l’edifici situat al carrer de Sant Agustí, 14 segons el règim de gran rehabilitació, incloent-hi la reserva del 30 % per a habitatge protegit. També han demanat que New Amsterdam Developers retiri les demandes de desnonament, aturi els intents d’expulsió del veïnat que encara resideix a l’edifici i renovi els contractes de lloguer de qui hi viu.
Defensen la mesura el 30 %
El Sindicat de Llogateres i el Sindicat d’Habitatge de Gràcia han acusat Collboni d’estar pactant amb la patronal immobiliària i Junts “una reforma que deixaria fora les grans rehabilitacions de l’obligació de reservar un 30 % de pisos protegits, amb el discurs que la mesura del 30 % no funciona”. Els sindicats neguen que hi hagi un “ampli consens” per reformar aquesta llei i que existeixi un “grup de treball” com, segons ells, ha apuntat el Batlle.
“Es tracta de reunions a porta tancada amb el lobby immobiliari, que ha estat en contra de la mesura des d’abans i tot de la seva aprovació”, ha opinat el Sindicat de Llogateres, que ha dit que “és absurd que Foment del Treball i l’APCE es presentin com a facilitadors d’un acord, quan són clarament part interessada”. També reclamen que es tramiti de forma immediata la llei que regularà els lloguers temporals i el coallotjament per posar topall als preus i limitar-ne els usos especulatius.