L’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) ha criticat el decret llei de mesures urgents d’accés a l’habitatge que ha aprovat aquest dilluns el govern català. Segons el president de l’organització, Lluís Marsà, l’entrada en vigor de la norma anirà “contra l’activitat promotora i contra l’usuari”. En espera de veure el text definitiu, el president de l’APCE creu que l’increment de la reserva d’habitatge públic d’un 30 a un 40 % provocarà una baixada de les rendibilitats, amb “uns resultats absolutament negatius per a l’activitat promotora”.

“Pot ser que el que es vol amb bona intenció, al final tingui uns resultats contraris als que es persegueixen, perquè pot ser que les empreses decideixin fer les inversions en un altre lloc que no sigui Catalunya”

Lluny de la valoració positiva que ha fet el govern municipal del nou decret, Marsà ha alertat dels efectes en les noves promocions: “Pot ser que el que es vol amb bona intenció, al final tingui uns resultats contraris als que es persegueixen, perquè pot ser que les empreses decideixin fer les inversions en un altre lloc que no sigui Catalunya”, ha afirmat.

El president de l’APCE s’ha mostrat preocupat i també ha assegurat que el decret “farà inviable la rehabilitació”, imprescindible per renovar el parc d’habitatges a Catalunya, perquè la reserva del 40 % també afecta aquesta mena d’intervencions, a més de les noves construccions. Marsà ha comparat els possibles efectes de l’entrada en vigor del decret amb la mesura de l’Ajuntament de Barcelona que obliga els promotors a destinar el 30 % de l’obra nova a habitatge de protecció oficial. Segons dades de l’APCE, l’inici d’obra fins al setembre a Barcelona ha arribat a 787 habitatges, un 55,3 % menys que el mateix període de l’any passat, quan se’n van iniciar 1.761.