Les dades de l’Ajuntament de Barcelona conclouen que, al contrari del que diuen algunes “veus catastrofistes” com els hotelers, aquest ha estat un bon estiu pel que fa al turisme a la ciutat. El nombre de turistes entre juny i agost va créixer un 4,6 % en comparació amb l’any passat. Un increment que el regidor de Turisme, Agustí Colom, ha qualificat de “moderat”, però que demostra que Barcelona manté el “pols elevat” dels últims anys. Aquestes dades contrasten amb una disminució de viatgers a Catalunya del 0,9 % en el mateix període i d’un increment molt tímid al conjunt estatal del 0,5 %.

Sobre el descens de la facturació que alertava el Gremi d’Hotels de Barcelona fa uns dies, el regidor de Turisme, Agustí Colom, ha puntualitzat que la baixada de preus que han aplicat els hotels aquest estiu arriba després d’una pujada de tarifes molt significativa durant el 2017 que va arribar fins al 13 %.

Agustí Colom dona dades turisme estiu

Més turistes internacionals i més despesa

Segons el balanç que ha presentat el consistori, la ciutat tanca l’estiu del 2018 amb un increment del 5,6 % del turisme internacional que, durant els mesos de juny, juliol i agost, ja representa més del 84 % del total. Per contra, el turisme nacional ha disminuït lleugerament, un 0,4 %.  Entre els països on més ha crescut el nombre de viatgers hi ha els procedents dels EUA (18 %), de França (12 %), la Xina (12 %) o el Brasil (12 %).

En canvi, els que més han deixat de visitar Barcelona a l’estiu són els provinents de països del nord d’Europa com Suècia (-14 %) o Noruega (-17 %) possiblement per l’onada de calor d’aquests últims mesos. En general, la despesa mitjana dels turistes també ha crescut durant els primers sis mesos de l’any i ja supera els 100 € per persona i nit. Si el 2017 la despesa per persona i nit era de 79,4 € (sense comptar transport, allotjament i el paquet turístic), aquest 2018 ha estat de 102,5 € el primer trimestre i de 100,6 € el segon. Aquests diners els turistes els destinen principalment a la restauració (44 %), compres (21 %), l’entreteniment (17 %) i transport (12 %).

Els turistes puntuen la ciutat amb un notable alt

Barcelona treu molt bona nota entre els turistes que visiten la ciutat, un 8,8, la mateixa que el 2017. Aquesta xifra coincideix amb el 8,4 que obté la ciutat en les valoracions a internet dels propis turistes sobre els atractius de la ciutat, la restauració o l’allotjament i que s’ha obtingut en el primer Index de Reputació Online IRON que s’ha fet.