Les pastisseries s'han omplert de clients el matí del dia de Reis. Ningú no es volia quedar sense el tortell artesà i, per això, la majoria l'havia encarregat abans. El Gremi de Pastisseria calcula que se n'hauran venut uns 592.000 a tota la província de Barcelona, un 3 % més que l'any passat. N'hi ha de farcits de nata, crema o trufa, però el preferit continua sent el clàssic de massapà. Perquè tothom en pugui menjar, també els celíacs, en aquesta pastisseria especialitzada en productes sense gluten substitueixen la farina de blat per la de blat negre, soja i midó de blat de moro. De fet, al seu obrador no hi entra mai, la farina de blat. CONCHI RIERA Pastisseria Jansana Tortells, també, solidaris: enguany 38 establiments del Gremi de Flequers s'han sumat a la campanya de la Fundació Arrels que ajuda les persones sense llar. Hi donen un euro per cadascuna d'aquestes claus de fusta que han adjuntat a 3.415 tortells venuts a Barcelona i altres cinc municipis metropolitans. ADOLFO RUBIO Forn l'Eixample Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona, el preu del tortell artesà per a entre quatre i sis persones es manté entre els 25 i els 30 euros, que -com mana la tradició- haurà de pagar qui en tregui la fava. Però si us surt la figureta del rei, llavors sereu coronats com els reis de la festa.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que enguany es vendran un 3 % més de tortells de Reis, un 900.000 a tot Catalunya. Prova d’aquesta xifra en són les cues que s’han fet davant de les pastisseries barcelonines. De fet, cada família es gasta uns 30 euros en aquest tradicional dolç del dia de Reis.

Segons els pastissers, els tortells amb gustos com la nata, la trufa o la crema cada vegada tenen més adeptes. Però el rei continua sent-ne el tradicional, el farcit amb massapà.

Aquest any, a més, alguns tortells tenen una causa solidària i inclouen un clauer de fusta fet per persones que han viscut al carrer. 38 establiments del país s’han aliat amb Arrels Fundació i vendran tortells amb missatges reivindicatius de suport a les persones sense llar. Per cada tortell venut, el Gremi de Flequers donarà un euro a Arrels.