A les portes de l’inici de la fase de desescalada i de conèixer els detalls nous de les franges horàries anunciades per Sanitat, moltes famílies comencen a plantejar-se com compatibilitzar la recuperació progressiva de l’economia amb la cura de menors o familiars a càrrec. Això és un neguit afegit dins la crisi del coronavirus tenint en compte que les classes presencials a Catalunya no es reprendran fins al setembre, malgrat que al juny pot ser que les escoles obrin per oferir acompanyament emocional.

En una entrevista al ‘btv notícies vespre’, Anna Mercadé, directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha apuntat que “en un moment de crisi les més perjudicades seran les mares i ja sabem d’algunes que hauran de renunciar a la feina” davant la nova fase de desescalada. Mercadé ha criticat el tancament de les escoles bressol durant la crisi de la covid-19 i no haver seguit la petjada d’altres països europeus com Finlàndia o Itàlia, que han donat ajuts per compensar les famílies en aquesta situació i així poder ajudar a contractar cangurs. Per això ha reclamat a les administracions “fer un pas endavant” en aquest sentit.

Mercadé també ha lamentat que no s’hagin donat directrius clares a les empreses de cara a la tornada “a la nova normalitat”, en cas que les famílies els diguin que necessitin conciliar, i ha remarcat, de nou, que les “que més problemes tenen són les mares amb criatures i, sobretot, aquelles mares solteres o divorciades”.

Hi ha mares que qualifiquen d'”horror” aquest teletreball

Durant l’estat d’alarma, s’han constatat les dificultats per compaginar el teletreball amb la cura dels més petits i, en aquest sentit, l’Observatori Dona de la Cambra de Comerç apunta que hi ha hagut mares que han qualificat “d’horror” treballar a casa amb els nens i en les condicions imposades per l’estat d’alarma. Això els ha comportat “treballar més que mai, fins a entrada la nit i amb estrès”, ha apuntat Mercadé. Tot i reconèixer que el teletreball ha arribat per quedar-se, Mercadé demana una regulació i ha remarcat que, tot i així, si hi ha criatures al domicili és diferent.