El turista forma part del paisatge de la ciutat i la seva presència continua a l'alça. Si ens fixem en una dada objectiva, el nombre de visitants que pernocten en hotels de la ciutat l'any passat va ser de més 8 milions 300 mil. Aquesta xifra NO inclou els viatgers que trien altres modalitats d'allotjament, ni tampoc els qui passen només un dia a la ciutat, com els creuristes, que ja són un milió 600 mil persones l'any. El que no canvia són les preferències respecte als principals punts d'interès. La Sagrada Família continua liderant el rànquing amb tres milions set-cents mil visitants. La segueixen el Parc Güell i el Museu del Futbol Club Barcelona. També es manté la pressió del turisme sobre determinats barris, especialment a Ciutat Vella i el front marítim. Ho il·lustra aquest mapa, que dibuixa les rutes de visitants usuaris de Twitter. L'altra qüestió és com afecta aquest volum de persones que ens visiten als barcelonins. El conjunt de la ciutadania considera que el turisme és el quart problema més greu de la ciutat. Però la resposta canvia si la pregunta es fa als barris amb més pressió turística, com el Gòtic o la Barceloneta, on el consideren el problema més greu." També creix la preocupació dels residents per combatre'n els efectes negatius, com la massificació i la inflació en el preu dels pisos. Aquesta radiografia es presentarà a la primera sessió plenària del Consell Turisme i Ciutat, un fòrum que aplega tots els agents implicats, i que ha de servir per revertir aquesta situació i ordenar el sector.

El 2015, 8.303.000 turistes es van allotjar als hotels de la ciutat, una xifra que va créixer un 5,4 % respecte de les dades de 2014. A més, es van contractar 17.656.000 pernoctacions en aquests establiments, un 3,3 % més que l’any anterior. Aquestes xifres confirmen el creixement que va reprendre el sector turístic a la ciutat després de la sotragada de 2008. Tot apunta que el 2016 seguirà aquesta tendència, amb un increment acumulat entre gener i juny del 6,3 % pel que fa a turistes allotjats en hotels. En paral·lel, el Port de Barcelona va registrar 2.540.000 moviments de creueristes al llarg de 2015 i el nombre de passatgers de l’aeroport va incrementar un 5,7 %.

La Sagrada Família es manté com el punt d’interès preferit dels turistes. L’any passat va rebre més de 3,7 milions de visitants. La segueix el Parc Güell, amb uns 2,76 milions de visitants, El Born Centre de Cultura i Memòria, L’Aquàrium i el museu del FC Barcelona, amb 1,78 milions. El 52,5 % dels visitants repeteixen l’estada a la ciutat. El diagnòstic desprèn que els turistes han apujat la nota a la ciutat: si el 2014 la valoraven amb un 8,4 de mitjana, l’any passat la van puntuar amb un 8,6.

Les dues cares de l’impacte econòmic del turisme

La radiografia elaborada per l’Ajuntament constata que també ha crescut la facturació agregada a l’activitat turística i la creació d’ocupació. A l’altra cara de la moneda, però, s’ha detectat intrusisme professional, precarització laboral i un increment de l’economia submergida en el sector.

Augmenta la preocupació entre els veïns pels efectes negatius del turisme

Segons l’estudi, els veïns reconeixen que el turisme és beneficiós per a la ciutat però afegeixen que no s’ha d’atreure més quantitat de turistes. De fet, ha incrementat la preocupació dels residents pels efectes negatius del turisme. Precisament, als barris amb més pressió aquesta qüestió és la que preocupa els veïns en primer lloc, com per exemple al Gòtic, la Barceloneta, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, a la Dreta de l’Eixample i a l’Antiga Esquerra de l’Eixample.

El Pla estratègic de Turisme, a principis de 2017

L’Ajuntament portarà aquest diagnòstic a la primera sessió plenària del Consell Turisme i Ciutat, que es reunirà la setmana que ve. Amb aquesta radiografia es començarà a treballar en les propostes del Pla estratègic de Turisme 2016-2020 i està previst que es pugui presentar el primer document a principis de 2017.