La cotilleria Llucieta va obrir al número 143 del carrer Gran de Sant Andreu aproximadament l’any 1905. Aquesta data l’ha calculada l’actual propietari de l’establiment, l’andreuenc Lluís Garcia, que, fins i tot, creu que podria ser abans. El que assegura, però, és que es tracta de la cotilleria més antiga de Barcelona, i fins i tot de Catalunya.

De generació en generació

La cotilleria Mercè Cotilles, com es deia abans, la va obrir la besàvia d’en Lluís Garcia, la Mercè Cuixart, que fabricava ella mateixa el producte. “En aquella època no hi havia proveïdors d’aquest producte i la meva besàvia ho feia tot a mà: les combinacions, les faixes, etc. I ho posava a l’aparador per vendre”, explica el cotillaire que té aquests records de la infantesa.

De l’emprenedoria de la besàvia, que va morir l’any 1968, el negoci va passar a mans de la mare d’en Lluís Garcia, que cap allà els anys 70 va canviar el nom de la botiga fent servir el seu nom, Llucieta. D’aquella època en Lluís recorda fer els deures de l’escola a la botiga. Finalment, des dels anys 80, en Lluís García es troba rere el taulell acompanyat de la seva dona, la Teresa Calvo.

De faixes i combinacions a sostenidors poc convencionals

El producte de la cotilleria Llucieta també ha anat variant al llarg de més de 100 anys. En els inicis de la botiga, la faixa i la faixa sostenidor era la seva especialitat. “Els teixits també han canviat. Abans les faixes les posaves a peu dret i s’aguantaven soles. Ara s’ha refinat tot”, explica en Lluís.

Amb l’arribada dels proveïdors dels productes, la cotilleria es va adaptant al que aquests ofereixen. Per exemple, les combinacions gairebé han desaparegut de la cotilleria Llucieta. “Abans en venies 10 cada dia i ara dos a l’any”, assegura en Lluís.

La moda i la creació d’altres establiments dedicats a la venda de llenceria també va condicionar el negoci familiar i els va fer especialitzar-se. “No podíem competir en preus ni en publicitat i, per això, ens vam especialitzar a vendre sostenidors per a persones que tenen algun tipus de problema”, diu en Lluís Garcia.

Especialistes en talles grans

“Som una botiga molt tècnica en persones que no troben alguna talla perquè tenen molt de pit, o perquè tenen talles descompensades, o perquè tenen problemes d’esquena. Busquem solucionar els problemes que puguin tenir les dones”. Així defineix Lluís Garcia el negoci. També es dediquen a la línia de sostenidors per a la maternitat i sostenidors d’esport. A més, tenen taller propi per poder fer els ajustos necessaris. Aquesta especialització els ha afavorit per tenir clientela de tot arreu, fins i tot de l’estranger. “A través del boca-orella venen expressament per comprar sostenidors”, diu en Lluís.

Sense relleu generacional

Segons en Lluís García, no creu que hi hagi continuïtat amb cap dels seus tres fills perquè ja tenen la seva feina, però no perd l’esperança perquè algú continuï amb la cotilleria. “En els anys vinents poden passar moltes coses i el dia que hagi de tancar em sabrà molt greu, però tant de bo algú pugui continuar el negoci”, diu el cotillaire andreuenc.