llums Nadal Gran Via
Gran Via

Quan han passat menys de dos mesos des de la fi de les festes nadalenques, l’Ajuntament de Barcelona ha convocat un concurs per dissenyar els futurs llums de Nadal al centre de la ciutat. Concretament, es busca un disseny nou per a la il·luminació de la plaça de Catalunya, la Gran Via de les Corts Catalanes i el carrer d’Aragó. L’objectiu és que la proposta guanyadora porti un model d’il·luminació nou entre el 2021 i el 2022 en aquests punts de la ciutat, i que més tard s’acabi ampliant a altres carrers de Barcelona.

El consistori vol trobar un disseny que consolidi per a Barcelona una il·luminació nadalenca pròpia, diferent de la resta de municipis, de manera que els llums de la ciutat s’identifiquin com a “model Barcelona”. El disseny haurà de basar-se en criteris sostenibles, funcionals i eficaços.

La plaça de Catalunya va estrenar-se el Nadal passat (2020-2021) com a escenari de Barcelona amb llums nadalenques. La Gran Via ja va veure renovat el disseny (perdent les onomatopeies tradicionals com “Fum, Fum, Fum” i guanyant cercles i estrelles). En canvi, el carrer d’Aragó va mantenir l’estesa de bombetes.

Un canvi de model ja iniciat el 2020

L’Ajuntament explica que el canvi del model de Nadal a Barcelona ja va començar a aplicar-se l’any passat, el 2020, amb iniciatives culturals i comercials com la ‘Cançó de Nadal’, les activitats al Port Olímpic o el Festival de Nadal de la plaça de Catalunya. De fet, aquest darrer festival va rebre prop de 17.000 espectadors durant els 13 dies de durada, en el primer Nadal de pandèmia pel coronavirus.

El pressupost municipal per a la campanya de Nadal va ser de 2.700.000 euros al 2020, més de la meitat dels quals (1,66 M €) per als llums.