Unes xifres que el Consell Econòmic i Social de Barcelona reconeix que són millors que les que té el context a tot el territori català i al conjunt de l’estat espanyol. Tot i així, el president de l’organisme ha titllat de “desastre” les dades de desocupació, i ha explicat que la situació no es capgirarà “ni en un ni en dos anys”, sinó que es tracta d’un problema que “es pot convertir en endèmic”. La solució, conclou el Consell, recau en “la inversió econòmica, sobretot d’una administració amb els comptes sanejats com és l’Ajuntament.” A més, confien en l’economia social com a motor de canvi per impulsar la creació de llocs de treball, “i per no caure en els errors que ens han portat fins on som ara.”

Els sous dels joves, un 50% més baixos

La població jove és la més afectada per la fluctuació del cicle econòmic i, per tant, la que li toca de més a prop la baixada de sous i la reducció dels llocs de treball. L’informe del CESB explica que els treballadors de 16 a 29 anys tenen un salari un 50% més baix que la resta d’edats. Els districtes on els sous són més baixos són Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris.

La joventut activa cau un 18%

Des del gener de 2008, la població activa menor de 30 anys ha caigut un 18,6%, que es tradueix en 47.700 persones. Tot i que la majoria fa menys de sis mesos que està a l’atur, el 12,5% dels menors de 30 anys són aturats de llarga durada. L’informe també detalla que el 77,5% dels aturats pertanyen al sector serveis i el 31,6% estaven ocupats com a treballadors de la restauració, personals i venedors.

Segons el CESB, el treball és un dels principals mecanismes per a la integració social, i el fet de no tenir feina genera molts problemes als joves i no en permet l’emancipació.

L’exili juvenil

L’altra via per desenvolupar-se que tenen els menors de 30 anys és l’emigració cap a altres països. Els autors de l’informe apunten que en els últims cinc anys, més de 33.000 joves han marxat de la ciutat per buscar oportunitats laborals i formatives. Aquest moviment suposa una pèrdua de talent i, segons diverses organitzacions internacionals, un “malbaratament dels recursos emprats en l’educació i formació de tota una generació”. Per això, el CESB proposa fomentar l’ocupació de quailtat, la millora de mecanismes d’accés al mercat laboral i el foment de l’emprenedoria, l’autoocupació i l’economia social.

L’estudi s’ha fet amb les dades de l’Enquesta de població activa que inclou les del primer trimestre de 2013. En l’estudi hi ha col·laborat el Consell de la Joventut de Barcelona.