Aquest és l'article de la discòrdia: un imant amb la imatge de Barcelona acompanyat de flor seca. Alguns floristes el van posar a la venda al juliol, al costat de productes similars, que incorporen algun motiu floral. Això havia estat suficient fins ara per esquivar l'ordenança que prohibeix als floristes la venda de records. Però en el cas d'aquest imant, la inspecció de la Guàrdia Urbana ha acabat amb l'obertura d'actes a cinc parades. Els floristes denuncien que l'Ajuntament té un criteri aleatori i poc clar sobre què poden vendre i què no. JOSÉ MOYA, gerent de Moya Shop "Hem anat a mercats, hem preguntat, això és pot vendre, això no? Moltes vegades ni ells mateixos no ens ho saben dir." JOSÉ MOYA, president de l'Associació de Floristes de la Rambla "Tot el que fem ho fem amb cura, preguntem, demanem opinió i en aquest cas, sense resposta ni res, directament una inspecció." Durant aquest any, els nous records amb plantes han tingut bona acollida, segons els floristes. Fins i tot han aparegut parades dedicades només a aquests productes. Tot i això, asseguren que la restricció els ha passat factura. JOSÉ MOYA, gerent de Moya Shop "Ens ha baixat la venda entre un 40 i un 50%. Com estem? Fotuts." ANA BALASTEGUI, Flors Ana "A parte de que no te dejan vender lo que te daba la vida y dinero, encima tienes que pagar la multa. Ha sido horrible." La Carme ha estat l'única florista de la Rambla que ha posat a la venda els productes que va proposar l'Ajuntament, amb disseny d'alumnes de La Massana. Després de vuit mesos, només uns pocs articles han funcionat bé. CARME ROMERO, florista "Hem tingut una mica l'incovenient que en ser l'única parada que hem posat aquest tipus de producte, el ressò no ha estat tot l'important que podria haver estat. / En conjunt hauria estat més fàcil fer-ho." En el que sí que coincideixen els floristes és que els compradors principals són turistes i que la norma i la necessitat els obliga a reinventar-se per atreure'n l'atenció.

Cauen les vendes

“Estem fotuts”, explica José Moya, responsable de The Moya Shop. Ara fa un any, l’Ajuntament va començar a sancionar amb multes de 750 euros les parades de floristes que venien “souvenirs” no autoritzats per l’ordenança. Des de llavors, la majoria dels comerciants es queixen que els costa tirar endavant. En alguns casos, les vendes han baixat entre un 40 i un 50%, una desacceleració que s’uneix al pagament de la multa. Ana Balastegui, propietària de Flors Ana, explica que assumir la sanció -que finalment va se de 900 €- li ha “suposat un sacrifici enorme”, afegit a la reducció de les vendes. “Ara estic facturant el mínim, per pagar les despeses de la botiga i poc més”, afirma Balastegui, que demana poder tornar a vendre els pins i clauers.

La llista de greuges que denuncien els floristes és llarga. Critiquen que, a pocs metres de les seves parades, els quioscos venen tot tipus d’articles de regal i begudes sense cap restricció. Un sentiment d’impotència que augmenta quan expliquen que ells, en canvi, no tenen l’exclusivitat en la venda de les flors, que es poden adquirir en supermercats i basars.

Noves sancions

Des de l’octubre de 2013, el consistori ha obert 20 actes d’inspecció en parades de floristes “per la venda d’articles no autoritzats” en l’ordenança, i unes cinc s’han obert en el darrer mes. En aquest cas, els objectes de la discòrdia han estat imants amb la imatge de Barcelona acompanyats de flor seca, que es venien al costat de les flors i altres magnets com petites tasses amb cactus.


Aquests productes es van començar a comercialitzar al juliol i els comerciants indiquen que no havien rebut cap alerta del consistori, sinó directament la sanció. El gerent de The Moya Shop, José Moya, ha explicat a BTV que, abans de posar a la venda els articles, sempre es fa una consulta prèvia a Mercats però “moltes vegades ni ells mateixos ens ho saben dir. I és clar, això és un problema perquè no sabem realment fins on podem arribar”. Per això, diversos comerciants critiquen que se senten “acorralats” per la forma d’operar de l’Ajuntament i denuncien que hi ha errors del consistori a l’hora de delimitar la venda de “souvenirs” a la Rambla. “Tot el que fem ho fem amb cura, preguntem, demanem opinió i en aquest cas, sense resposta ni res, directament una inspecció“, critica el president de l’Associació de Floristes de la Rambla, José Moya.

El consistori respon que aquestes parades de la Rambla “són parades de flors i tenen llicència per vendre flors i plantes“. Ara bé, les que vulguin vendre més productes es poden acollir a “una ampliació de l’activitat que els permetria vendre el marxandatge de la marca Rambla de les Flors”, prevista i recollida en l’ordenança de mercats.

Els “souvenirs” de La Massana, sense èxit

No obstant això, de les 17 parades de flors que hi ha a la Rambla, només una, Flors Carme, va optar per vendre els records proposats per l’Ajuntament. Vuit mesos després, la propietària Carme Romero ha explicat a BTV que els articles dissenyats pels alumnes de La Massana “no tenen la sortida que s’havia previst” perquè només s’hi ha acollit una sola parada i, de moment, no preveu fer una nova comanda.

Romero, que fa tres dècades que es dedica als articles florals, comenta que “no es pot permetre que tota la parada es converteixi en una botiga de ‘souvenirs'” però indica que el comprador principal és el turista i aquest “és el nostre objectiu”. Per això, intenta reinventar-se amb la venda de pinces amb flor seca o les diademes d’artesania floral que confegeix a mà.

Preservar la rambla de Sagarra: “Si la perdem, perdem patrimoni”

Actualment, només hi ha dues parades al passeig que venguin exclusivament flors i plantes. Un és el cas de Flors Carolina, una parada que data de 1888, i té al capdavant la quarta generació de comerciants. El discurs de Carolina Pallés, una de les venedores, és radical. Considera que s’hauria de prohibir la venda de qualsevol tipus de record a les parades i critica la manca de valentia de l’Ajuntament i l’associació Amics de la Rambla. “Aquesta és la rambla de les Floristes que descrivia Sagarra -una obra de teatre escrita l’any 1935- i si la perdem, perdem patrimoni”, afirma Pallés, que lamenta que “com que s’apropen les eleccions municipals, ningú no mourà fitxa”.