La despesa en àpats i regals es dispara durant les festes de Nadal, una època de força despesa per a les famílies. Sovint es gasta més del compte, no es posa fre a les compres i l’economia familiar té un sotrac. Per evitar ensurts a final de mes, els experts recomanen fer un pressupost previ, una llista de la compra clara i sortir de casa amb l’efectiu que es gastarà.

Segons Jordi Martínez, director d’educació financera de l’Institut d’Estudis Financers (IEF), és bo entendre l’estalvi com una despesa: en lloc d’esperar a final de mes i estalviar allò que ens ha sobrat, hauríem de planificar-ho a principi de mes. “Si, per exemple, guanyo 700 euros i d’aquesta quantitat en vull estalviar un 10 %, agafo 70 euros i els separo”, explica.

Martínez recorda, també, que la “consciència financera” no només s’ha de tenir en èpoques de molt consum, sinó que s’hauria de convertir en una pràctica habitual de les famílies. Assegura que els joves comencen a aprendre aquests hàbits a l’escola però que un 50 % dels adults no planifiquen l’economia familiar.