Donar resposta a la necessitat d’habitatge assequible i alhora evitar que el veïnat del Gòtic se’n vagi del barri. Aquestes són algunes de les fites que s’ha marcat el projecte Acompanyament en el barri’, gestionat per la Fundació Família i Benestar Social amb el suport dels Serveis Socials del barri, és a dir, que és un treball en xarxa.

Gràcies a la congregació Hermanas Hospitarias Santa Cruz, el projecte s’amplia. Està previst que durant les properes setmanes, sis persones grans i quatre famílies del barri es traslladin a viure en uns pisos de lloguer social que han cedit les religioses a la Fundació Família i Benestar Social durant 20 anys.

“Encaixava perfectament dins la missió”

La cessió, segons explica Daniel Orpí de l’entitat religiosa, “l’hem feta perquè quan ens van trucar de la Fundació Família i Benestar Social per veure si teníem pisos aquí a Ciutat Vella. Donava la casualitat que teníem tres pisos buits i ens van explicar un projecte de tutelatge de persones amb necessitats. Encaixava perfectament dins la missió i per això vam decidir cedir-los”.

Un pas més per normalitzar la vida

Està previst que els tres habitatges, ubicats al Gòtic, s’ocupin al llarg d’aquest mes. El pis més gran, amb sis habitacions, serà per a sis persones grans sense cap vincle familiar entre si i, els altres dos, es destinaran a quatre famílies. L’objectiu és que aquests pisos els ajudin a normalitzar la vida. Als tres habitatges se’ls ha fet una reforma integral que ha anat a càrrec de la fundació. Les obres pretenien treure el màxim profit dels espais perquè tant les zones individuals com les compartides siguin confortables.

“Tenir un habitatge és primordial de cara a normalitzar la vida de les persones. Per aconseguir un benestar propi, primer cal cobrir aquestes necessitats bàsiques que passen per l’alimentació, l’habitatge i així poder aconseguir una autonomia o millor benestar social”, afirma l’Aridana Ortega, treballadora social de la Fundació Família i Benestar Social.

Conveni per 20 anys

La cessió dels habitatges s’ha fet per 20 anys, temps que possibilita, segons fonts de la Fundació Família i Benestar Social desenvolupar un projecte de vida. També, segons les mateixes fonts, d’aquesta manera eviten que els veïns es vegin forçats a marxar.

Altres iniciatives semblants

La mateixa filosofia de mantenir veïnat al Gòtic és el que ha fet que la família que regenta el restaurant Can Culleretes llogui una quinzena de pisos al mateix carrer i mantingui com a inquilins a gent del barri cobrant-los preus per sota del mercat.