La llavor es va plantar el 2016 i els fruits ja són a punt de madurar per collir-los. Seran els 31 habitatges que integren l’edifici cooperatiu dels Cirerers, un projecte liderat per la cooperativa Sostre Cívic, en un solar que l’Ajuntament ha cedit al barri de les Roquetes, a Nou Barris, per als propers 75 anys.

La primavera s’ha previst com l’horitzó perquè els socis cooperativistes que han finançat i definit aquest projecte puguin començar a viure-hi. Una d’aquestes persones és la Cristina Sans, que té ganes d’arrelar en “un edifici que està pensat per estar més a fora que a dins del teu espai privat”, explica. Viurà en un habitatge de 40 metres quadrats, tot i que n’hi ha d’altres que arriben als 60 m2. L’espai permet una interacció amb la resta de cohabitants que representa “tenir sempre algú al costat perquè allà on tu no hi arribes, hi arriba l’altre”, concreta.

L’immoble se sustenta en el concepte de “casa de cases“, on l’espai públic ho connecta tot. Els replans són l’apèndix del carrer on, entre d’altres, s’hi podrà fer petar la xerrada o estendre la bugada. Uns ingredients amb què Sostre Cívic pretén crear “una alternativa al lloguer i a la compra pensat ideològicament per lluitar contra l’especulació“, explica José Téllez, membre de la cooperativa.

Els espais comuns de l’edifici es completen amb terrasses on fer-hi horts comunitaris, una biblioteca, un magatzem i un local comercial que el connectarà amb l’exterior. De fet, una de les pretensions és que “aquesta comunitat formi part d’una altra: el barri de les Roquetes”, expliquen Sans i Téllez.

La fusta, la columna vertebral

La sostenibilitat és marca de la casa, i la fusta és el material en majúscules de l’immoble. De fet, “és l’edifici de fusta més alt de l’estat“, apunta l’arquitecte de Cel Obert, Diego Carrillo. Aquest material ha permès “allotjar 730 metres cúbics de fusta que equivalen a 730 tones de CO2, que és el CO2 que emetrà aquest edifici per a la seva utilització els propers 300 anys”, puntualitza.

Els subministraments, com l’electricitat, també estan concebuts per “autoabastir l’edifici amb plaques solars, que permetin generar aigua calenta i alimentar el sistema de climatització“, explica Carrillo. L’arquitecte assenyala, a més, que “la fusta i els materials de construcció emprats també asseguren l’aïllament tèrmic”.