Carmanyola

Acord pioner per reduir l’ús de plàstic d’un sol ús a l’hora de fer la compra, amb la intenció de reduir les safates de plàstic. Diversos supermercats, cadenes de botigues alimentàries i gremis han acordat permetre als consumidors comprar amb carmanyoles o envasos reutilitzables, portats de casa. La mesura està pensada sobretot per a productes a granel com la carn, el peix, els llegums, els ous o els sucs.

La mesura vol contribuir a revertir la gran generació actual d’envasos d’un sol ús. Segons l’entitat sense ànim de lucre Rezero, que ha tingut un paper important en l’acord, a Catalunya es produeix una mitjana de 527 quilograms de residus a l’any per persona, dels quals més de la meitat van al contenidor de rebuig. Bona part d’aquest plàstic prové dels envasos dels productes alimentaris que trobem a les botigues, sovint innecessaris i difícils de reciclar. Com a alternativa, proposen les carmanyoles o altres envasos.

El protocol s’avança a les legislacions catalana i espanyola

Es tracta d’un acord pioner que arriba abans que acabi la creació d’una normativa específica per part dels governs català i espanyol. El reial decret d’envasos s’espera cap a mitjans del 2022. “Aquest protocol és una mirada de futur, és cap on volem avançar amb propostes innovadores, trencadores, que ens facin canviar la manera com consumim“, assegura Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya. És una idea que, assegura, cada cop defensen més consumidors.

Es tracta de donar resposta a una necessitat creixent per part dels consumidors, la de poder realitzar les seves compres habituals sense generar residus”
Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya

Ara per ara s’han acollit a aquest acord les cadenes Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli i Grup Llobet, així com els gremis de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, de Peixaters de Catalunya i de Carn de Barcelona. Alguns dels establiments adherits al protocol ja han posat en funcionament el sistema. “Fem venda a granel i ho disposem perquè el client pugui utilitzar els seus envasos. A més, hem elaborat una campanya de comunicació que fomenta l’ús del tàper”, explica Cindy Chavarría, de La Sirena. I ara, l’objectiu és que augmenti aquest nombre de companyies i gremis.