Banc Sabadell
Escolta aquesta notícia

(ACN) La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha donat llum verda a l’opa del BBVA al Banc Sabadell. La Sala de Competència ha avalat l’operació amb compromisos, segons expliquen fonts coneixedores a l’ACN. D’aquesta manera, l’opa passa a les mans del Govern espanyol, que s’hi ha mostrat en contra des d’un principi. La decisió de la CNMC està a punt de comunicar-se oficialment i arriba després de gairebé sis mesos d’anàlisi en segona fase, ja que el regulador va considerar que hi havia “riscos potencials” per a la competència, sobretot en les pimes. L’organisme que presideix Cani Fernández ha decidit publicar el dictamen després del tancament dels mercats per tal de minimitzar l’impacte en la borsa.

En una nota de premsa, la CNMC explica que ha detectat riscos en els mercats de banca minorista, tant en serveis prestats a particulars com a pimes i autònoms, així com en mercats de pagaments mitjans. Per tal de solucionar aquests riscos, afirma la CNMC, “el BBVA ha presentat compromisos que han permès autoritzar l’operació”.

Els compromisos del BBVA

Es compromet, d’una banda, a mantenir el finançament a curt termini (inferior a un any) que pimes i autònoms tinguin contractats amb el Banc Sabadell i, de l’altra, a mantenir el volum de rèdit a mitjà i llarg termini de les pimes que a 30 d’abril del 2025 rebin almenys el 85 % d’aquest finançament del BBVA o el Banc Sabadell.

Addicionalment, per a les comunitats autònomes en què la quota de l’entitat resultant superi el 30 % amb addició de més del 10 % al segment de crèdit a pimes, Catalunya i les Balears, el BBVA es compromet a mantenir el volum de crèdit dels clients pime que a 30 d’abril del 2025 tinguin almenys un 50 % del finançament amb el BBVA i el Sabadell.

A més, el BBVA es compromet a crear i anunciar un compte per a clients vulnerables i identificar els clients d’ambdues entitats que se’n podran beneficiar. També es compromet a publicar al web i a comunicar als clients del Banc Sabadell els canvis de condicions que hi pugui haver en els seus productes i serveis.

Alhora, hi ha el compromís d’oferir als clients accés als caixers que eren titularitat del Sabadell en les mateixes condicions previstes als acords de l’entitat catalana amb la xarxa Euro6000 i Cardtronics.

La majoria dels compromisos tindran una durada de tres anys, prorrogables a dos més en el cas del crèdit per a pimes i a 18 mesos en el cas de condicions d’accés a caixers.

El camí pendent

Un cop coneguda la posició de Competència, l’operació encara té camí per recórrer. Quan el Govern espanyol hi digui la seva —pot imposar-hi condicions addicionals—, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha d’aprovar el document i obrir el període d’acceptació, que es pot allargar entre 15 i 70 dies. Després d’això, els accionistes del Banc Sabadell hi tindran l’última paraula i podran votar si accepten o no l’oferta del banc que presideix Carlos Torres.

La resolució final de Competència arriba precisament el dia que es compleix un any des que va transcendir la intenció del BBVA d’adquirir el Sabadell. Per ara, l’oferta del banc basc és una acció per cada 5,3456 accions ordinàries del Sabadell i el pagament de 0,70 euros en metàl·lic.

La CNMC va autoritzar l’opa aquest dimecres al vespre després d’emetre un comunicat al migdia en què indicava que no havia aprovat cap resolució de l’expedient del BBVA i el Sabadell. Aleshores, alguns mitjans locals ja informaven sobre l’aprovació del procediment. Minuts després, les dues entitats bancàries van replicar el comunicat en un fet rellevant enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

Comparteix a: