La petició de l’Ajuntament i de la Generalitat perquè Barcelona passi a una fase intermèdia de la desescalada (anomenada 0,5) ha estat ben rebuda per les associacions de comerciants. Una de les qüestions que afecten directament els botiguers (d’establiments no essencials) és que han d’atendre els clients amb cita prèvia. La Fundació Barcelona Comerç ja havia demanat eliminar aquesta restricció i ara celebra que les administracions catalanes hi donin suport.

Pròsper Puig, vicepresident de l’entitat, creu que aquesta mesura pot servir per a “perruqueries o establiments similars”, però que en cap cas “no té sentit per a altres tipus de botigues, com una ferreteria”. Reitera que el compromís de les botigues de proximitat amb la salut de la ciutadania és absolut i destaca que molts comerciants ja han invertit en millores per garantir les distàncies, com per exemples pantalles de vidre.

Un exemple és la llibreria La Carpetta Petta, que regenta Pep Sans. Es tracta d’un petit negoci familiar del carrer del Dos de Maig i que fa tres dies que acaba d’obrir després d’estar dos mesos tancat. Ha comprat una pantalla de vidre que col·loca a l’entrada de l’establiment per garantir la distància de seguretat i també gel desinfectant, i diu que de moment ningú no podrà entrar a la botiga.

Considera una incoherència que negocis com el seu no puguin vendre sense cita prèvia i en canvi sí que “hi pugui haver repartidors de grans plataformes d’internet portant llibres a domicili per tota la ciutat”.

Barcelona Oberta reclama més ajudes

Barcelona Oberta celebra també aquesta proposta per a la desescalada però alerta de les conseqüències que la crisi del coronavirus ha tingut per a molts negocis. Critica que no hi ha ajudes suficients per als comerços (la majoria familiars) i que molts es veuran abocats a tancar. Creu que l’Administració els ha donat l’esquena.

Sí que és cert, diu, que la mesura dels ERTO es va activar de manera ràpida, però en canvi avisa que els crèdits ICO no estan funcionant ni tampoc no s’han concretat ajudes per als botiguers, que han hagut de seguir pagant el lloguer dels locals comercials.