Molts comerciants de l’eix dels carrers de Sants i de la Creu Coberta han buidat els aparadors de productes i han protegit els vidres amb cartrons i altres materials per evitar grans danys durant la protesta d’aquest diumenge al vespre en suport de Pablo Hasél. Després de cinc nits marcades pels aldarulls, i les dues últimes pels saquejos a comerços, els botiguers han volgut actuar de manera preventiva i protegir els establiments davant de possibles altercats.

Amb l’any que hem tingut de restriccions només ens falta que facin alguna cosa al local o a nosaltres
Jordi López, propietari de Roma Cafè

De fet, segons els comerciants, la Guàrdia Urbana els ha recomanat tancar els establiments a les 16 h per possibles aldarulls tot i que molts restauradors han preferit mantenir-se oberts. El propietari de Roma Cafè, Jordi López, ha admès que tenen cert neguit: “Amb l’any que hem tingut de restriccions només ens falta que facin alguna cosa al local o a nosaltres”, ha dit. Ha explicat que en el cas que hi hagi algun problema, abaixaran la persiana i esperaran dins.

Altres comerços de la zona seguiran la mateixa estratègia. La Selene Viana, venedora del forn CroisSants, explica que la intenció és mantenir la fleca oberta fins a les 21 h, però que estarà molt pendent dels “aldarulls que es puguin originar“. També afegeix que “si cal, abaixarem les persianes i ens quedarem dins fins que es calmi la situació“. Un altre negoci que es manté obert durant el vespre d’aquest diumenge és la pastisseria Kessler Galimany. La venedora, l’Alexandra Gordillo, explica que actuarà sobre la marxa: “Si és necessari, puc abaixar la persiana i tancar abans d’hora. Així m’ho ha comunicat el meu cap”, ha assegurat.

Dissabte, un grup de persones que es va separar del gruix de la manifestació va atacar locals de l‘avinguda del Portal de l’Àngel i botigues de luxe del passeig de Gràcia i es van endur productes. També van llançar pedres contra vidres patrimonials del Palau de la Música Catalana, fet que han condemnat altres institucions culturals com L’Auditori de Barcelona o el Mercat de les Flors.

La indignació del sector comercial va en augment

El sector comercial tampoc no ha callat davant d’aquestes situacions violentes i aquest diumenge Foment del Treball ha exigit responsabilitats polítiques pels aldarulls després de reunir-se amb 35 entitats comercials. Han carregat durament contra la Generalitat i l’Ajuntament per la gestió de tot plegat i han quantificat els danys a establiments en més 750.000 euros.

La protesta d’aquest diumenge està previst que comenci a les 19 h a l’estació de Sants. La convocatòria ha afectat també els talls de trànsit de l’Obrim carrers a l’eix de Sants i la Creu Coberta, i a les 16 h, en lloc de les 21 h, s’ha reobert el pas de cotxes.