barreteries artesanals Barcelona

Us proposem una ruta per les 6 barreteries botigues-taller artesanals on us poden fer el que vulgueu per adornar-vos el cap, i ja us avisem que n’hi ha… per treure’s el barret!

N’hi ha de centenàries i d’altres que fa pocs anys que han obert, i d’altres la barreteria Mil, la més antiga de Barcelona, està en perill perquè li doblen el lloguer. En tot cas són un grapat i prou. Els comerços on es fan barrets de forma artesanal a Barcelona són sis: Eli Urpí, BarretAddictes, Gema Galdón, Ryo Hats, Pardo Hats i Rius de Forns. No hem inclòs locals mítics com la Barreteria Obach, fundada el 1924, perquè es dediquen exclusivament a la venda, no a la creació de barrets.

La barreteria és un ofici molt específic, sense estudis reglats i poc reclamat per la vida moderna, en què ningú duu barret. Però hi ha gent —poca— que representa la resistència de l’elegància de la vida diària, i hi ha ocasions en què el més comú dels mortals és dur un bon barret, com un convit o unes vacances d’estiu.

Eli Urpí

baixada de Santa Eulàlia, 3. El Gòtic

Elisabet Urpí va estudiar disseny a l’escola Elisava i va crear la marca de barrets a Barcelona el 2010, en un petit estudi del carrer del Petritxol, juntament amb el fotògraf uruguaià Nacho Umpiérrez. La seva idea era recuperar models clàssics de barreteria i posar-los al dia, actualitzar-los.

D’Indonèsia a Dinamarca, de Xangai a Grècia, els barrets d’Eli Urpí agraden per la seva elegància i senzillesa escultural. Els que s’han convertit en la seva senya d’identitat són els de palla i mida XXL. Ja ha diversificat el negoci i també fa gerros i peces de vestir.

Les creacions d’Eli Urpí, a la baixada de Santa Eulàlia

BarretAddictes

carrer de les Moles, 31. El Gòtic

Es tracta del projecte que ha iniciat la cinquena generació de la barreteria més antiga de Barcelona i establiment emblemàtic catalogat: Barreteria Mil (carrer de Fontanella, 20. Barri Gòtic). A pocs metres del local on és des de fa 105 anys la Barreteria Mil —i on hi ha dubtes que s’hi pugui quedar gaire temps més perquè els doblen el lloguer— BarretAddictes és un espai de reparació i neteja de barrets, creació, venda i traspàs d’aprenentatges, ja que s’hi organitzen tallers i cursos amb professors especialitzats en barreteria.

Els barrets de feltre coneguts com borsalinos són l’emblema de la casa, però Sergi Creus Arnau, aquesta cinquena generació, els han modernitzat amb detalls nous, com joies cosides i talls a l’ala.

Borsalinos, al taller de BarretAddictes

Gema Galdón

carrer de Santa Teresa, 3. Gràcia

El vers lliure de la barreteria barcelonina és valencià i fa tot el que sempre et diran que no facis, per exemple, mullar i planxar un bocí de pell. Però si Gema Galdón creu que quedarà bé, ho intenta, tant és el que diguin els savis. En aquest món tan petit va ficar-se perquè mai trobava els barrets que ella volia i per això va decidir fer-los.

Investiga materials, en recupera per fer “upcycling” i també té una vessant més canònica, de feltre tradicional. El seu barret més conegut va ser un encàrrec del gran editor de moda André Leon Talley, fet amb tires de pell negra superposades i amb una forma rodona sense ala.

Gema Galdón, a la seva botiga taller

Pardo Hats

carrer de Santa Eulàlia, 29. Gràcia

Sol Pardo treballa a mà i només amb fibres naturals i reivindicant l'”slow fashion”, com no pot ser d’una altra manera si et dediques a aquest ofici en què no es compten les hores. A part de les col·leccions que presenta, també accepta encàrrecs especials i modificacions per personalitzar els barrets que ella ja fa. Tot a Pardo és acolorit, divertit, de celebració, alegre!

Per ella, capítol a part mereix la cura dels barrets, per això al seu web trobareu tota una llarga explicació sobre com emmagatzemar els barrets quan no us els poseu en funció dels materials amb què estan fets, i com netejar-los quan convingui.

Creacions personalitzades de Pardo Hats

RYO Hats

carrer de les Tres Senyores, 18, bis. Gràcia

Abans de dedicar-se de ple a la barreteria, Kalyn Ryo va estudiar disseny industrial. El gir va arribar treballant a l’Argentina, fent sabates artesanes per un negoci familiar dedicat a la pell: allà es va adonar que el treball artesanal era el que més li agradava.

Dedicar-se a vestir caps en lloc de peus va ser una decisió que va prendre el 2018, quan va veure a Londres un senyor vestit a l’antiga, amb bastó, vestit de tres peces i barret de copa alta. La fascinació va fer que comprés les eines d’un barreter ja jubilat i fundés la marca pròpia, Ryo Hats.

Barrets marca de la casa, a RYO Hats

Rius de Forns

carrer dels Vergós, 54. Sarrià

Fundada el 1922, per tant enguany celebra el seu centenari i és referent de la burgesia barcelonina des dels anys 50, Rius de Forns és sinònim de luxe, elegància clàssica i núvies, perquè tenen una debilitat especial per tot el que és cerimònia de casament. Creen de forma individual, per tant no tenen estocs i tot el que produeixen és en exclusiva per a cada clienta.

Per estar especialitzats en cerimònia, dominen molt la capelleria, és a dir, tot allò que podem dur al cap però que no són estrictament barrets, com ara diademes, passadors, cintes i petits barrets de fantasia que acostumen a dur les dones en les grans ocasions.

Si durant aquesta ruta us heu comprat algun barret i teniu ganes de lluir-lo, el 8 de maig, a les 12 del migdia i des de l’escultura de la girafa que hi ha a dalt de tot de la rambla de Catalunya, començarà la 18a Passejada amb Barret, organitzada per Cristina de Prada i Nina Pavlovski, barreteres i membres de l’Associació Espanyola de Barreteria. L’única condició per sumar-se a aquesta passejada és dur posat un barret.

Els ornaments de casament i capelleria són el tret diferencial de Riu de Forns