Els llums de Nadal ja resplendeixen però la data de l'encesa, una setmana més tard que l'any passat, va fer saltar les alarmes dels comerciants. A l'uníson, es van queixar dels efectes que tindria aquest retard sobre les vendes. També es queixen de la manca d'atenció per part de l'alcaldessa. GABRIEL JENÉ, president de Barcelona Oberta "La capacitat que hem tingut d'apropar-nos a l'alcaldessa ha estat nul·la. No l'hem poguda veure, no sabem res d'ella des d'un punt de vista de curta distància i creiem que això és molt important per a tots els agents implicats." A més, lamenten que no estigui previst emprendre la segona fase de reformes com la de la Diagonal o la del Paral·lel, que creuen que revitalitzaria el comerç. La venda ambulant irregular també ha generat malestar entre els eixos comerciants de barri, tot i que reconeixen que ha millorat considerablement en les darreres setmanes. VICENÇ GASCA, president de la Fundació Barcelona Comerç "Per la seva magnitud que ha agafat aquests dies és la venda il·legal, els 'top manta', i hem demanat que hi hagi aquesta actuació continuada per mantenir com s'està fins a aquests moments, que s'està eradicant de la ciutat." Des del consistori han allargat la mà al sector, i asseguren que tot es farà a partir del diàleg, però neguen no s'hi estigui treballant. AGUSTÍ COLOM, regidor d'Ocupació, Empresa, Comerç i Turisme "Nosaltres no compartim la crítica d'inacció perquè creiem que hem anat prenent mesures. És veritat que algunes de no compartides com la moratòria per a alguns dels agents, d'altres ho comparteixen, però per això no se'ns pot dir que no hem pres mesures." Precisament la moratòria d'allotjaments turístics és un altre dels bastions de guerra dels eixos comercials més cèntrics, que volen impulsar les compres dels visitants i asseguren que es veuen perjudicats per la suspensió de llicències hoteleres.

L’associació Barcelona Oberta organitza aquest primer congrés en què es debat sobre el model turístic, sobre el comerç de proximitat i sobre els reptes que afronta el sector en un moment que els comerciants coincideixen a definir com a incert. Sense anar més lluny, el sector avisa que els canvis introduïts aquestes festes, com ara l’endarreriment de l’encesa de llums o el replantejament de la festa de la nit de Cap d’Any, poden anar en detriment de l’impuls de Barcelona com a capital de les compres (ara mateix la ciutat és la principal destinació comercial després de Londres).

El president de Barcelona Oberta, Gabriel Jané –qui ja es va mostrar molt crític la setmana passada– ha defensat novament la necessitat d’obrir un debat a fons sobre totes aquestes qüestions. En les jornades també es s’ha parlat sobre la problemàtica de la venda a la manta, precisament l’endemà que els mateixos venedors van protestar davant l’Ajuntament i van reclamar al consistori que en reguli l’activitat, ja que insisteixen que és la seva única via d’ingressos.

Precisament el fenomen del “top manta” ha estat un dels principals motius de discrepància amb l’Ajuntament, i des de l’associació s’ha retret el que consideren una inacció al govern municipal. El regidor de comerç, Agustí Colom, ha negat que no s’hi hagin pres mesures i ha dit que el fet que els comerciants no estiguin d’acord amb les accions portades a terme no són sinònim de paràlisi. Les decisions municipals dels darrer mesos també han estat qüestionades des del sector del turisme i la restauració. Colom ha reconegut que és necessari actualitzar el pla estratègic de turisme, que expira aquest 2015, i s’ha compromès a crear un observatori del sector per dialogar amb tots els agents implicats.