L’Associació de Comerciants de Creu Coberta va posar en marxa, fa un any i mig, un sistema de balises a l’eix comercial. Es tracta d’uns sensors que detecten quan algú passa per davant i li envien informació dels comerços i altres centres d’interès a través de l’aplicació per a telèfon mòbil Barcelona sense Barreres. Això permet a les persones amb discapacitat visual saber davant de quin establiment es troben i quines ofertes o productes hi ha.

250 establiments amb sensors

El projecte va néixer d’una col·laboració entre l’Associació de Comerciants de Creu Coberta i la Xarxa Oberta de Beacons de Barcelona (XOBB). Van començar adherint-se una seixantena d’establiments però, actualment, hi ha 250 comerços amb sensors o balises instal·lades a l’entrada de la botiga.

Pere Antoni, un dels usuaris d’aquesta aplicació explica que la tecnologia li ha permès conèixer comerços que no sabia que existien “i gaudir de rebaixes o descomptes que, al no tenir visió, no coneixia”. A més, considera que la iniciativa hauria d’expandir-se a tota la ciutat, ja que també afavoriria al mercat de proximitat i permetria a persones amb discapacitat visual “accedir a més serveis i productes amb una major autonomia“.

Comerç sense barreres

D’altra banda, l’Associació de Comerciants de Creu Coberta, com a impulsors de la iniciativa, també fa un balanç positiu d’aquesta tecnologia. Ara, després de l’èxit dels dispositius, els comerciants d’aquest eix comercial ja pensen en altres sistemes per acostar-se a persones amb altres discapacitats com ara l’autisme.