El Barcelona International Community Day torna aquest dissabte al Museu Marítim amb 5.000 assistents, una xifra que supera la de l’edició anterior. Aquesta iniciativa, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, fa nou anys que s’hi celebra i s’ha consolidat com un espai de reunió de tota l’oferta de la ciutat per facilitar l’arribada i la integració de la població estrangera que viu i treballa a la ciutat. “És la festa de la comunitat internacional”, ha dit el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, per “explicar-los quins serveis oferim a la ciutat perquè puguin establir-s’hi”, ha afegit.

Estem fent molts esforços per atraure i retenir el millor talent internacional, perquè vinguin les millors empreses”
Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde.

60 expositors i una vuitantena de ponents

La fira aplega una vuitantena de ponents i una seixantena d’activitats. Sota el lema “You feel/make Barcelona” s’han previst tallers, xerrades i taules rodones a l’entorn de tres temàtiques: el que cal saber a l’hora de mudar-se a Barcelona, fer negocis i treballar a la ciutat i consells per gaudir de l’oci de la Ciutat Comtal.

Pau Solanilla, Comissionat de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, va assegurar en el moment de la presentació del Barcelona International Community Day que la fira és “un tastet” de les “infinites possibilitats” que Barcelona dona als estrangers que s’hi estableixen. L’accés és gratuït i es necessita inscripció.

Un pla municipal per captar talent internacional

Ara fa un any, l’Ajuntament va posar en marxa el Barcelona International Welcome Desk, un servei d’acollida pioner a l’estat que té una atenció personalitzada a les persones estrangeres que arriben a la ciutat. Se’ls ofereix informació, assessorament i tràmits municipals com ara l’empadronament.

Més d’una quarta part de la població de Barcelona és estrangera

Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, un 29 % de les persones que resideixen a la ciutat són estrangeres o, dit d’una altra manera, hi ha 481.657 persones nascudes a l’estranger. Hi conviuen 176 nacionalitats, procedents majoritàriament d’Itàlia, el Pakistan i la Xina. El consistori apunta que un 41,8 % dels estrangers que viuen a Barcelona tenen estudis universitaris o un cicle formatiu de grau superior.

El cas de la Shreyashee i la Bibiana

D’entre tots els estrangers que viuen a Barcelona i que es troben aquest dissabte al Museu Marítim, betevé ha pogut parlar amb la Shreyashee, de l’Índia, i la Bibiana, d’Eslovàquia. Són l’exemple del que fomenten jornades com aquestes, perquè fa anys que van venir a viure a Barcelona i tot i ser estrangeres van aconseguir establir-s’hi amb totes les garanties: han creat les seves pròpies empreses aquí.

“T’ajuden amb la documentació, et donen idees, contactes…”, explica la Bibiana, que celebra les facilitats amb què s’ha trobat a Barcelona. D’altra banda, l’Shreyashee ha obert la seva pròpia escola de dansa de l’Índia i ha dit que Barcelona té molt renom al seu país. “És preciosa i mediterrània, no fa falta que recomani la ciutat, la gent ja ve sola i desitgem que no en vinguin tantes, que ja és massa”, ha assegurat entre riures.