Aquest febrer s’ha fet l’espigolada dels més de 3.000 tarongers bords que hi ha a la ciutat de Barcelona. Desenes de voluntaris les han recollit per evitar que es malbaratin. Això s’aconsegueix fent-ne melmelada. L’anomenen La Marga i es fa a l’obrador d’Es Imperfect de la Fundació Espigoladors, al Prat de Llobregat.
El primer que es fa és analitzar les taronges al laboratori per garantir que no estan contaminades. Després es netegen a consciència i es pelen. La pell s’ha d’escaldar perquè perdi l’amargor. La polpa es talla a quarts i es passa per un colador industrial que s’encarrega de triturar-la. Mentrestant, la pela es barreja amb sucre. Després, tot junt, es cuina. Mai a més de 92 graus. “Si no ho podem així se’ns podria tallar o no ens espessiria correctament, és una melmelada molt particular”, explica Mauricio Ramírez, un dels cuiners de l’obrador.

Quan s’envasa la melmelada encara es líquida però no tardarà massa a espessir-se. “És a la gelificació, un procés molt particular a partir del qual la melmelada es torna densa en unes 24 hores”, concreta Barbara Aubaud, tècnica de producció d’Es Imperfect.
Més de 13.000 pots de melmelada
A l’obrador es diferencien les taronges que arriben de cadascun dels set districtes que participen en l’espigolada. Cadascun s’etiqueta amb un color diferent. Un cop feta, la melmelada s’envia als districtes que s’encarreguen de repartir-la, en bona part a entitats socials.
Aquest 2025 s’han processat unes quatre tones de taronges, de les quals n’han sortit més de 13.000 pots de melmelada. L’obrador d’Es Imperfect és també un projecte d’inserció laboral per a persones en risc d’exclusió social. A banda de la melmelada La Marga, a l’obrador també es fan altres productes provinents de productes que els pagesos no poden vendre als circuits comercials habituals. Els donen així una segona oportunitat. El producte estrella és el paté de carxofa del Prat.
