Recorda, també, que aquesta “és una lluita que ja fa anys, inclús dècades, que dura i que s’està fent per part de moviments socials i col·lectius ciutadans”. Ho ha dit en el marc de les Jornades d’Habitatge del Congrés d’Arquitectura 2016, un espai de xerrades i debats que pretén posar en comú noves fórmules per gestionar l’habitatge i conèixer nous models de convivència.

Com es regula el lloguer a les capitals europees? Com poden organitzar-se els llogaters per defensar els seus interessos? Quines opcions de rehabilitació tenim a l’abast per regenerar els edificis? Són alguns dels interrogants que aquesta cita, organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració de l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (Observatori DESC) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), volen resoldre. De fet, entre els dies 24 i 25 d’octubre es tractaran especialment tres temàtiques: el lloguer social, la regulació del mercat de lloguer de pisos i la regeneració urbana.

El preu de lloguer d’habitatges a Barcelona s’ha disparat en els últims anys i des del consistori alerten, de nou, d’una possible bombolla immobiliària. Abans de la crisi econòmica, el preu mitjà de lloguer era d’uns 800 euros, un cop diagnosticada, de 600, i actualment sobrepassa els 700 euros. Amb aquesta situació, Colau insisteix que és necessari que les administracions locals tinguin autoritat per controlar els preus, una pràctica que ja és habitual a capitals europees com Berlín i París. Assenyala, però, que frenar els efectes de l’especulació immobiliària en aquest àmbit no és només feina del consistori, i que per això existeixen els sindicats de llogaters.

En aquestes jornades també es presenta el cohabitatge com a solució a la limitada oferta de lloguer social i la rehabilitació d’edificis com una via efectiva per millorar la qualitat de vida de les persones. L’alcaldessa ha plantejat que s’haurien de frenar els nous projectes arquitectònics i centrar la mirada en la regeneració d’habitatges on ja viu gent per fer-los més eficients i sostenibles.

L’Ajuntament preveu crear prop de 9.000 pisos públics

Aquestes jornades arriben després que l’Ajuntament hagi presentat el nou redactat de Pla pel dret de l’habitatge. El document preveu crear, fins a l’any 2025, prop de 9.000 pisos públics, majoritàriament de lloguer. També planteja reforçar les ajudes per a llogaters i per fer rehabilitacions. L’objectiu del pla és combatre l’emergència d’habitatge i evitar l’expulsió dels veïns amb més pressió turística. El pla també inclourà ajuts per a llogaters amb dificultats econòmiques i subvencions per fer rehabilitacions en matèria d’accessibilitat o de deficiència energètica.