L’alcaldessa, Ada Colau, assegura que cada vegada es fa més evident la necessitat de regular els preus del lloguer per part de les administracions. Colau ha explicat que els preus dels habitatges a Barcelona s’han disparat, un fet que atribueix, sobretot, a la crisi econòmica i al boom de la ciutat com a destinació turística. També ressalta que l’oferta de lloguer social és limitada i que es podria solucionar amb el cohabitatge.

Recorda, també, que aquesta “és una lluita que ja fa anys, inclús dècades, que dura i que s’està fent per part de moviments socials i col·lectius ciutadans”. Ho ha dit en el marc de les Jornades d’Habitatge del Congrés d’Arquitectura 2016, un espai de xerrades i debats que pretén posar en comú noves fórmules per gestionar l’habitatge i conèixer nous models de convivència.

Com es regula el lloguer a les capitals europees? Com poden organitzar-se els llogaters per defensar els seus interessos? Quines opcions de rehabilitació tenim a l’abast per regenerar els edificis? Són alguns dels interrogants que aquesta cita, organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració de l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (Observatori DESC) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), volen resoldre. De fet, entre els dies 24 i 25 d’octubre es tractaran especialment tres temàtiques: el lloguer social, la regulació del mercat de lloguer de pisos i la regeneració urbana.

El preu de lloguer d’habitatges a Barcelona s’ha disparat en els últims anys i des del consistori alerten, de nou, d’una possible bombolla immobiliària. Abans de la crisi econòmica, el preu mitjà de lloguer era d’uns 800 euros, un cop diagnosticada, de 600, i actualment sobrepassa els 700 euros. Amb aquesta situació, Colau insisteix que és necessari que les administracions locals tinguin autoritat per controlar els preus, una pràctica que ja és habitual a capitals europees com Berlín i París. Assenyala, però, que frenar els efectes de l’especulació immobiliària en aquest àmbit no és només feina del consistori, i que per això existeixen els sindicats de llogaters.

En aquestes jornades també es presenta el cohabitatge com a solució a la limitada oferta de lloguer social i la rehabilitació d’edificis com una via efectiva per millorar la qualitat de vida de les persones. L’alcaldessa ha plantejat que s’haurien de frenar els nous projectes arquitectònics i centrar la mirada en la regeneració d’habitatges on ja viu gent per fer-los més eficients i sostenibles.

L’Ajuntament preveu crear prop de 9.000 pisos públics

Aquestes jornades arriben després que l’Ajuntament hagi presentat el nou redactat de Pla pel dret de l’habitatge. El document preveu crear, fins a l’any 2025, prop de 9.000 pisos públics, majoritàriament de lloguer. També planteja reforçar les ajudes per a llogaters i per fer rehabilitacions. L’objectiu del pla és combatre l’emergència d’habitatge i evitar l’expulsió dels veïns amb més pressió turística. El pla també inclourà ajuts per a llogaters amb dificultats econòmiques i subvencions per fer rehabilitacions en matèria d’accessibilitat o de deficiència energètica.