L’Associació d’Usuaris de Bancs i Caixes (ADICAE) representa 15.000 persones que han demandat 101 entitats bancàries per tal d’aconseguir l’anul·lament de les clàusules terra en les seves hipoteques. El 9 de maig de 2013 el Tribunal Suprem les va anul·lar, gràcies a aquesta denúncia col·lectiva. Ara, però, s’ha de decidir si els bancs i caixes han de tornar els diners des de la signatura del contracte de la hipoteca o només des de la resolució del Suprem. Per aquest motiu, aquest dimarts s’han organitzat diferents protestes a una vintena de ciutats de l’estat. A Barcelona, davant la seu de la Comissió Europea.

Àlex Daudén, coordinador general de l’ADICAE, ha explicat a BTV que la lectura que en farà el Tribunal de Justícia de la Unió Europea estarà del costat del consumidor, malgrat que cal esperar la sentència i si alguna entitat bancària acaba recorrent contra la possible resolució judicial.

L’ADICAE estima que la clàusula terra mitjana és del 3,25 % per a una hipoteca de 120.000 euros. Apunta que per aquestes condicions, l’entitat s’emporta 2.000 euros anuals de més. A més, Daudén ha explicat que en vista de la possible resolució del Suprem favorable als clients, hi ha qui, com ara el Banc Sabadell, renegocia les condicions hipotecàries a canvi de fer renunciar a accions legals; i que a més, ofereixen diverses alternatives igualment “abusives”, com el canvi de la clàusula terra per un interès fix o la retirada d’aquesta clàusula però només per un temps concret.

Daudén també ha explicat que tothom qui ho vulgui es pot afegir a la sol·licitud d’execució provisional de la sentència que ha fet l’ADICAE. A més, també ha recordat que qui tingui una hipoteca ha de reclamar a la seva entitat que li deixin de cobrar la clàusula terra si no ho estan fent, encara que recomana “anar-hi ben informat”. També afirma que totes aquelles persones que han pagat tota la hipoteca, poden reclamar els diners corresponents a aquesta clàusula, sempre que no hagin passat el terminis de preinscripció per fer-ho.