Sentència històrica per al mercat hipotecari la que s’ha conegut avui del Jutjat Mercantil núm. 11 de Madrid. La jutgessa declara la nul·litat de les clàusules terra fixades en les condicions generals de les hipoteques i condemna 40 bancs a eliminar aquestes clàusules dels contractes hipotecaris i retornar als clients afectats el que han pagat de més en les seves hipoteques des del 9 de maig de 2013. En aquell moment, el Tribunal Suprem ja va anul·lar per abusives les clàusules terra d’alguns dels bancs espanyols més importants. I les sentències del Suprem són font de jurisprudència, així que el que fa ara el jutjat mercantil de Madrid és aplicar aquell mateix criteri a les hipoteques dels 15.000 afectats que representa l’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (ADICAE, o AICEC a Catalunya). Això no és extensiu a qui no s’hagués sumat a la demanda, que en tot cas té ara l’oportunitat de fer-ho amb nous procediments judicials.

La magistrada troba poc transparents les clàusules terra, que limitaven la caiguda de l’euríbor perquè s’inserien dins de les condicions generals de les hipoteques ofertes a interès variable, “sense que es ressaltés la importància de la inclusió de la clàusula” per part de l’entitat. Això, segons el criteri del jutjat, frustrava les expectatives dels hipotecats, que acabaven descobrint “sorprenentment” una clàusula que els impedia beneficiar-se de les baixades registrades a l’índex de referència.

La lluita continua als jutjats

La sentència dictada avui no és ferma, perquè els bancs tenen 20 dies per recórrer-hi en contra davant l’Audiència de Madrid. És segur que ho faran, ni que sigui per guanyar temps. Però els advocats d’ADICAE asseguren que els clients ja poden deixar de pagar el que no els correspon, perquè la sentència modifica automàticament les condicions generals del seu contracte amb el banc. Aquesta rebaixa de la quota de la hipoteca -des del tipus d’interès mínim establert a la clàusula terra, fins al tipus d’interès actual basat en un euríbor mínim o fins i tot negatiu- pot representar un estalvi mitjà de 200 euros mensuals per als afectats. D’aquesta manera, també es podrien arribar a evitar fins a 200.000 execucions hipotecàries, sempre segons les estimacions d’ADICAE.

La macrodemanda de 15.000 afectats es va presentar el 2010 contra 101 bancs i caixes, però finalment la xifra de condemnats ha quedat reduïda a 40 per totes les fusions que s’han produït al sector. Condemna la pràctica totalitat dels bancs espanyols, amb les excepcions del BBVA, Abanca i Cajas Rurales Unidas.

“La demanda col·lectiva més gran de la història”

El coordinador d’AICEC-ADICAE, Àlex Daudén, ha qualificat d’històrica la sentència coneguda avui en “la demanda col·lectiva més gran de la història a l’estat”. Tanmateix, la victòria dels demandants és parcial, perquè la jutgessa només obliga els bancs a retornar (amb interessos) les parts de les quotes hipotecàries cobrades indegudament des del maig de 2013. Diu que anar més enrere aniria contra les “circumstàncies de bona fe” que els bancs al·leguen i que comportaria un “risc de greu trastorn de l’ordre públic econòmic”. Però l’associació aspira a aconseguir que els afectats per les clàusules terra recuperin tot el que han pagat de més des del principi. De fet, esperen que la “qüestió de prejudicialitat” que el Tribunal de Justícia de la UE preveu resoldre el dia 26 d’aquest mateix mes obligui els bancs a retornar tots els diners. Serà la propera fita en una batalla legal que fa més de cinc anys que dura i que, tot i que encara no està tancada, avui ha fet un pas de gegant.