El decret sobre habitatge que s’aprova aquest dimecres incorpora mesures urgents en matèria d’habitatge i urbanisme. Cal destacar els canvis pel que fa al lloguer de temporada, que deixaran de quedar-se al marge del topall de preus. Desgranem les claus del nou acord.
Topalls per als lloguers de temporada
Els lloguers de temporada, fins ara, són aquells que tenen contracte entre un i 11 mesos. Però ara en molts casos acaben allargant-se en el temps per l’encadenament de contractes temporals. A partir d’ara la durada dels lloguers no serà determinant, sinó que ho serà la finalitat, per aplicar o no topall al preu. Així, el decret diferencia entre els habitatges d’ús recreatiu, turisme o per vacances —sense límit al preu— dels d’ús residencial. Per tant, poden haver-hi lloguers de temporada, amb durada inferior a 11 mesos, que tinguin ús residencial i, per tant, sí que estaran afectats pel topall de preus.
Posem un exemple. Es vol llogar un pis a Calella durant la temporada d’estiu: és un ús recreatiu i, per tant, no estarà regulat per la nova normativa i el propietari podrà decidir lliurement el preu. En canvi, si la finalitat del contracte de temporada és per raons professionals, laborals, d’estudis o d’atenció mèdica —és a dir, ús residencial— sí s’haurà de complir amb la limitació de preus.
Els canvis que s’hauran d’incorporar en el contracte i s’hauran d’acreditar degudament:
- Motiu pel qual es lloga l’habitatge.
- Els llogaters hauran d’indicar el seu lloc de residència permanent, que ha de ser diferent del pis que es lloga.
També s’estableix la definició de contracte en frau: qualsevol acord contractual que, de manera intencionada, incorpori clàusules o pràctiques enganyoses que vulnerin els drets els consumidors.
El decret, a més, dona eines als Ajuntaments per prohibir els lloguers de temporada, sigui en barris concrets o a tot el municipi.
Limitacions al lloguer d’habitacions
Un altre canvi destacat té a veure amb el preu del lloguer de les habitacions. En una zona de mercat residencial tensionat, la suma dels preus de totes les habitacions llogades d’un mateix immoble no podran superar el topall per a tot el pis. També alerta que l’arrendament d’habitacions “ha de respectar els estàndards de superfície per persona”.
Pròrroga als habitatges de protecció oficial
El decret també fa una aposta pels habitatges amb protecció oficial situats en zones tensionades. Es prorrogarà de manera automàtica la denominació d’habitatge protegit per evitar que milers de pisos deixin de ser-ho i evitar l’especulació.
Nova figura: l’inspector d’habitatge
S’incorpora la figura de l’inspector d’habitatge que vetllarà per verificar el compliment dels contractes, detectar fraus i proposar sancions. La seva tasca inclourà:
- controls periòdics i puntuals, documentals i presencials
- detecció de fraus o clàusules abusives
- elaboració d’informes per dictar possibles mesures correctores o sancionadores
Registre de grans tenidors, també persones físiques
Es modifica qui s’ha d’incloure al registre de grans tenidors. Si fins ara s’havien d’inscriure les empreses, ara també s’hauran d’inscriure les persones físiques. Afecta els propietaris amb cinc o més immobles situats en zones tensionades. Han d’inscriure’s i dir quants tenen en total.
