Mil persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han sumat a la manifestació unitària convocada aquest dissabte, 1 de maig, per les diverses entitats que aglutina l’anomenada Taula Sindical de Catalunya, com la CGT, l’IAC, la CNT o el COS. La mobilització reivindicativa del Dia del Treball ha començat al passeig de Gràcia, cantonada amb el carrer de Provença, i ha marxat pel centre de Barcelona. A més dels convocants, en la mobilització hi han participat entitats representants de col·lectius treballadors com Las Kellys o Riders x Derechos per exigir que “aquesta crisi la paguin els rics”.

En un manifest conjunt, els sindicats han exigit la derogació “total i completa” de les reformes laborals, que qualifiquen com la “clau de la precarietat”. També han defensat una pensió mínima de 1.080 € a partir dels 65 anys, una renda bàsica universal, un salari mínim interprofessional de 1.300 euros i una jornada laboral de 30 h com a màxim.

manifestació unitària 1 de maig

Pintades a Foment, la Borsa, botigues i bancs

A banda de les reivindicacions laborals, també hi ha hagut lloc per a les socials, en favor del dret a l’habitatge i de les persones migrants. Per exemple, la Taula Sindical defensa que tots els pisos de la Sareb es destinin a un ús social, que es prohibeixin els desnonaments sense alternativa residencial, que es derogui la llei d’estrangeria i que es tanquin els CIE.

La protesta ha fet tallar carrers del centre com el passeig de Gràcia o la via Laietana. Durant el trajecte, algunes persones han fet pintades a les façanes d’entitats bancàries, comerços i també de l’edifici de Foment del Treball i la Borsa de Barcelona.

Columnes organitzades des de diferents barris

Minuts abans de la convocatòria, veïns i entitats han organitzat columnes a diversos barris de la ciutat per desplaçar-se caminant fins als Jardinets. És el cas, per exemple, de la Xarxa de Suport Mutu de Sant Andreu, que ha sortit des de Fabra i Puig; Endavant Nou Barris, que ha marxat des de Virrei Amat, o la Filadora del Poblenou, que ha fet una crida a organitzar un bloc no mixt des de la parada de metro de Poblenou.