Bicicleta al parc de Collserola

L’Auditori Axa acollirà el CicloBCN21, un esdeveniment que agrupa tres congressos sobre la bicicleta en un de sol. Es farà del 5 al 10 d’octubre del 2021 i inclourà espais d’exposició, trobades entre professionals, visites tècniques i activitats a l’aire lliure, segons han informat les institucions i entitats organitzadores. D’aquesta manera, es vol “reivindicar el protagonisme de la bicicleta i refermar el compromís de les institucions i la ciutadania per fomentar-ne l’ús“.

En concret, els congressos que es faran a Barcelona són la Conferència EuroVelo i Cicloturisme 2021, el Congrés Internacional de la Bicicleta de Catalunya i el XVII Congrés Ibèric La Bicicleta i la Ciutat. Els organitzadors consideren que “la bicicleta contribuirà de manera decisiva a l’assoliment dels reptes actuals i futurs que afrontem com a societat“.

Conferència EuroVelo i Cicloturisme 2021

Es tracta del fòrum principal de cicloturisme a Europa, una cita que se celebra cada dos anys per promoure el turisme en bicicleta i impulsar el desplegament de la xarxa Eurovelo. Aquesta xarxa està composta per 15 rutes cicloturístiques transnacionals que creuen Europa de punta a punta. La que passa per Catalunya és la número 8, que va de Cadis a Xipre i que travessa el nostre territori des de la Jonquera fins a Ulldecona. S’hi aplegaran operadors turístics, companyies de transport, universitats, organismes de turisme, administracions públiques i usuaris de la bicicleta, entre d’altres.

Congrés Internacional de la Bicicleta de Catalunya

És el certamen de referència del sector a Catalunya. S’hi presenten les novetats relacionades amb el món de la bicicleta i es promou l’intercanvi d’experiències entre administracions, professionals del sector, entitats i usuaris. Segons els organitzadors, en aquesta edició hi tindrà un paper rellevant l’Estratègia catalana de la bicicleta 2025, un document impulsat pel govern català i que preveu accions per fomentar l’ús d’aquest mitjà de transport actiu i sostenible.

XVII Congrés Ibèric La Bicicleta i la Ciutat

Aquest congrés està organitzat per dues entitats ciclistes, la Coordinadora en Defensa de la Bici (ConBici) i la Federació Portuguesa de Cicloturisme i Usuaris de la Bicicleta (FPCUB). S’hi presenten novetats i experiències centrades en Espanya i Portugal, i s’hi vol donar un protagonisme especial a les iniciatives socials vinculades al món ciclista.

La suma dels tres esdeveniments, CicloBCN21, neix del treball conjunt entre institucions i entitats. En concret, l’han impulsat la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), conjuntament amb les entitats FEM BICI i ConBici, i amb el suport de persones voluntàries i entitats ciclistes d’arreu del territori.

El certamen arriba en un moment en què l’ús de la bicicleta ha crescut a Barcelona, a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. De fet, el nombre d’abonats al Bicing s’ha disparat un 14 % des del maig i algunes entitats ciclistes alerten que els carrils bici de la ciutat es podrien col·lapsar.