El sindicat CGT ha interposat una denúncia per via telemàtica a Inspecció de Treball contra la direcció de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) per realitzar, presumptament, una autòpsia per coronavirus “sense les mesures de protecció necessàries”.

La secció sindical de la CGT de l’IMLCFC assegura al text de la denúncia que el “18 d’abril es va practicar una autòpsia judicial invasiva ordenada pel jutge instructor de Sant Feliu de Llobregat sense tenir en consideració les recomanacions del Ministeri de Sanitat”. Segons aquestes indicacions, es recomana no realitzar autòpsies de covid-19 “pel risc biològic de contagi pels executors de la mateixa i pel risc de propagació del virus”.

La CGT assegura que la direcció de l’IMLCFC no ha proporcionat “tots els equips de protecció integral (EPI) a les seves treballadores”, ni tampoc ha fet una formació específica “en l’extracció de mostres en cadàvers altament infecciosos”. Encara “que no es realitzen autòpsies invasives”, a excepció del cas denunciat, “sí que s’extreuen mostres perquè posteriorment es confirmi o descarti la mort per covid-19”. Naila Fernández, delegada sindical de la CGT i membre del comitè d’empresa de l’IMLCFC, assenyala que el problema d’aquestes mostres és que actualment no tenen els mitjans per analitzar-les perquè no disposen dels test PCR ni dels reactius per la mostra de sang.

El sindicat demana paralitzar les autòpsies invasives

Des de la CGT demanen “la paralització immediata de la pràctica de les autòpsies invasives mentre no finalitzi la situació de pandèmia del coronavirus”. També volen que “es realitzin test o PCR al personal del Servei de Patologia Forense“. Igualment, demanen que es faci “formació específica de la utilització d’EPI al personal del Servei de Patologia Forense per a l’extracció de mostres en cadàvers altament infecciosos”.