Acord inèdit a Barcelona en matèria d’habitatge. La propietària d’un edifici de la Barceloneta ha cedit temporalment la finca a l’Ajuntament de Barcelona, fet que permetrà guanyar 12 pisos socials al barri els propers 15 anys. L’acord al qual han arribat la propietat i el consistori obliga l’Administració municipal a fer-hi les obres de rehabilitació necessàries per adequar els habitatges, cosa que permetrà la instal·lació de veïns nous i s’ampliarà així el parc de lloguer social al barri i a la ciutat.

La propietat de l’edifici, el número 80-82 del carrer del Comte de Santa Clara, tenia un requeriment del consistori per fer-hi obres de rehabilitació, ja que estava en mal estat. La titular de la finca va comunicar que no podia assumir econòmicament les obres de rehabilitació i, alhora, va informar que no volia vendre l’immoble a un inversor que l’utilitzés per especular. Per això, es va proposar la via de la cessió temporal de l’edifici.

L’edifici té 12 habitatges amb contracte de lloguer i 12 de buits. Els 12 habitatges sense inquilins s’incorporaran al parc d’habitatge municipal un cop s’acabin les obres de rehabilitació.

Imatge de de l'entrada de l'edifici cedit a l'ajuntament al carrer del Comte de Santa Clara 80-82
Imatge de l’entrada de l’edifici cedit a l’Ajuntament al carrer del Comte de Santa Clara, 80-82

La urgència de l’habitatge a Ciutat Vella

Tot i la pròrroga del Govern espanyol de l’escut social per suspendre els desnonaments fins al 31 d’octubre, Barcelona i Ciutat Vella continuen vivint jornades amb diversos llançaments programats. El mateix Ajuntament de Barcelona alerta sobre la situació d’emergència d’habitatge de Ciutat Vella i, per això, diu treballar en accions concretes per solucionar la situació. És el cas de la construcció de l’equipament del carrer dels Mestres Casals i Martorell, que acollirà un casal de gent gran i habitatge públic.

A més, el consistori assegura que ja està executant actuacions que permetran els pròxims anys afegir 130 habitatges de parc públic al districte. D’altra banda, l’Institut Municipal de l’Habitatge (IMHAB) treballa en les rehabilitacions de diverses finques, amb un total de 122 habitatges.

El Gimnàs Social Sant Pau, l’altre punt d’atenció

Els problemes derivats de l’especulació immobiliària a Ciutat Vella no s’acaben en l’àmbit de l’habitatge: també afecten els equipaments. És el cas del Gimnàs Social Sant Pau, punt emblemàtic del barri del Raval per l’atenció que presta a persones sense llar i famílies vulnerables. La continuïtat d’aquest local perillava, però finalment va arribar un acord a tres bandes perquè el gimnàs deixés de ser propietat de la família Samaranch Viñas, que el volia desnonar, i pogués continuar al Raval.

gimnàs social sant pau