Test ràpid

(ACN) El sindicat Comissions Obreres ha reclamat aquest dimecres al govern de Catalunya un “control exhaustiu” de les proves per detectar el coronavirus a les empreses. En un comunicat, el sindicat proposa que es creï un registre públic d’autoritzacions concedides en què cada entitat hagi de detallar l’ús concret que farà dels tests i demana fugir de l’aplicació massiva de proves diagnòstiques i de l’ús de tests ràpids en les decisions per reincorporar la plantilla.

CCOO ha elaborat una guia sobre l’aplicació d’aquests tests en què recorden que fer proves no substitueix “en cap cas” la implementació de les mesures preventives o l’existència d’un pla de contingència en el retorn a la feina. Govern, patronals i sindicats van pactar aquest dilluns un document conjunt sobre l’ús de tests de coronavirus en el retorn a la feina en una reunió del Consell de Relacions Laborals.

El sindicat valora “positivament” el pacte i recorda que és necessari que les proves es realitzin en l’àmbit laboral seguint les indicacions de les autoritats sanitàries, prioritzant la PCR com a test de referència per al diagnòstic de la covid-19, i emfatitzant les mesures preventives i organitzatives com a element fonamental per la protecció de la salut. En aquest sentit, han criticat que moltes empreses estan oferint tests ràpids i massius i reconeixements mèdics “poc útils”, asseguren, per prendre decisions preventives.

Per aquest motiu, CCOO reclama al Govern que controli l’ús real de les proves més enllà dels procediments actuals, que es basen en l’autorització prèvia de la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària a través d’una declaració responsable de l’empresa sol·licitant. Consideren que aquest protocol deixa la porta oberta a l’ús privat dels tests ràpids, que queden fora del sistema de vigilància epidemiològica.