La concentració ha estat inevitable. Dins l'edifici de la Caixa, els accionistes majoritaris, i fora, un degoteig constant de manifestants des de primera hora de la tarda. La celebració de l'assemblea general ordinària has transcorregut amb normalitat, però a la sortida, alguns dels participants s'han trobat amb una forta escridassada. I és que els manifestants, que han tallat el carril lateral de l'avinguda Diagonal, creuen que la banca és la gran responsable de la crisi. També s'hi ha deixat veure la comunitat educativa. Tot i que La Caixa ha acordat ampliar el termini de les participacions preferents fins a 2015, alguns dels afectats per aquests títols no es donen per satisfets. En la protesta hi ha hagut un detingut, un manifestant que volia creuar el cordó policial. I al vespre, el nombre de persones ha anat en augment fins a arribar a uns 300. Tot i la pluja que ha caigut durant tota la tarda, la majoria de manifestants s'han mantingut davant l'edifici de La Caixa. Fins i tot, alguns, tenen pensat passar-hi la nit.

La protesta dels “indignats” de 17 a 20 h davant La Caixa ha comptat avui amb la participació de centenars de persones que, xiulant i fent sonar les cassoles, s’han manifestat sota la pluja en contra del poder dels bancs i del suport que estan rebent des del Govern. Durant bona part de la tarda han ocupat el lateral d’entrada a la ciutat per la Diagonal, enmig del desplegament policial dels Mossos d’Esquadra.

Cap a les 18 h, els Mossos han detingut un dels manifestants que ha intentat passar el cordó policial. El jove ha discutit amb la policia i els agents han acabat emmanillant-lo a terra. Una estona després l’han deixat en llibertat.

A partir de quarts de vuit, la concentració s’ha convertit en assemblea i s’ha traslladat a sota el porxo d’El Corte Inglés, per tal d’evitar la pluja. A més dels “indignats” més habituals, avui hi han acudit alguns dels estudiants que aquest migdia s’han manifestat pel centre de la ciutat en contra de les retallades. També persones damnificades per la impossibilitat de vendre les seves participacions preferents de La Caixa i altres entitats.

Precisament, el consell d’administració de CaixaBank ha acordat avui donar més temps als clients que tenien preferents per convertir les obligacions subordinades en accions del banc. El banc de La Caixa els va oferir al febrer canviar el 70% de les participacions preferents per obligacions subordinades a 10 anys i el 30% restant per obligacions convertibles en accions de CaixaBank. Fins ara estava previst que la meitat d’aquestes obligacions es canviessin el pròxim 30 de juny, i el 50% restant, el 30 de juny de 2013. Ara els clients podran fer-ho fins al 30 de desembre de 2015. Podran optar cada sis mesos a la conversió dels títols en accions, mantenint fins aleshores el cobrament de cupons trimestrals.

Benefici trimestral de 79 milions d’euros

El benefici net del grup La Caixa durant el primer trimestre ha estat de 79 milions d’euros, un 76% menys que el 2011, després que el banc a través del qual opera, CaixaBank, hagi descomptat en aquest període els 2.436 milions que li exigia la reforma financera.

El marge d’explotació ha estat de 1.031 milions d’euros, un 28% més, segons que ha informat La Caixa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L’entitat també ha augmentat un 12,4% el marge d’interessos, fins als 1.861 milions.