Nou capítol del conflicte obert entre l’Ajuntament de Barcelona i els pisos turístics. Després que Jaume Collboni expliqués que vol eliminar tots els pisos turístics de Barcelona el novembre del 2028, ara la patronal Apartur torna a la càrrega i demana a l’alcalde que reculi i “no demonitzi els pisos turístics”. En aquest sentit culpa les administracions públiques del problema de l’habitatge i apunta a una “falta de previsió i actuació pública”.
Eliminar els pisos turístics no resoldrà la manca d’habitatge
En una carta enviada pel president de l’entitat, Enrique Alcántara, a Collboni, el 26 de novembre, es defensa que els apartaments turístics legals només representen un 1 % del parc de l’habitatge a Barcelona i s’argumenta que, per tant, no són la causa del problema de l’habitatge. També afegeix que eliminar-los no serà la solució perquè no garantirà que passin a ser pisos residencials i s’apunta que a Barcelona hi ha 9.000 pisos buits i 27.000 habitatges que funcionen com a oficines.
Apartur segueix així la línia d’Airbnb, que també va mostrar la preocupació a l’alcalde per la intenció de suspendre llicències. Apartur defensa que no són culpables de l’increment del lloguer a Barcelona, perquè els preus han pujat un 70 % des del 2014, tot i que no s’han obert més pisos turístics i se s’han tancat 6.000 d’il·legals.
En aquest sentit, Apartur defensa que no hi ha cap estudi que demostri que l’existència de 10.000 pisos turístics sigui la responsable del problema de l’habitatge, que atribueixen a la manca de previsió pública. Per això fa diverses propostes. D’una banda, destinar els 160 milions d’euros recollits en impostos dels pisos turístics per a les polítiques d’habitatge. De l’altra, demana al consistori incrementar el pressupost anual municipal per a aquest àmbit.
Incrementar el parc públic de l’habitatge
Des del sector, toquen el crostó a Collboni i li retreuen que el 2027, quan s’acabi l’actual mandat municipal, s’hauran fet 3.000 pisos socials, “molt lluny de les necessitats”, i argumenten que Barcelona té només un 1,5 % de pisos públics, molt lluny de ciutats com Viena o Amsterdam, amb un 15 %.
Apartur carrega contra la intenció de Collboni de prohibir els pisos turístics argumentant que contravé sis normatives de la Unió Europea i que suposarà “l’eliminació d’un sector contributiu a la ciutat, que fomenta l’economia submergida”. Des d’aquest àmbit, defensa que genera almenys 5.000 llocs de feina directes i que dinamitza el comerç de proximitat, amb un 65 % de despesa dels ostes al barri on s’allotgen.
Des d’Apartur alerten que eliminar aquests allotjaments posa en risc la continuïtat a Barcelona de grans esdeveniments com el Mobile World Congress, ja que els pisos turístics són l’opció preferida per a quatre de cada 10 participants en fires i congressos.