Més de 650 mestres flequers artesans de tot l’estat, dels quals 115 són catalans, han creat el Pa de Massa Lenta. Alguns d’aquests flequers artesans han repartit fins a 6.000 barres de pa davant la façana principal de l’estació de Sants. L’acció, que també s’ha desenvolupat simultàniament a Madrid i Sevilla, neix de la necessitat del sector per recuperar consumidors, ja que en els últims 10 anys han perdut un 20 % de quota de mercat.

Les dades també mostren que actualment els flequers artesans venen un 47 % menys de quilograms de pa que fa 10 anys, malgrat que Francesc Casamitjana, mestre flequer artesà del carrer de Los Castillejos, assegura que els darrers anys hi ha hagut una petita revifada. L’acte també ha servit per promocionar el Pa de Massa Lenta MUM, que, segons Casamitjana, vol ser un segell de qualitat amb un pa que segueix el mètode tradicional, és a dir, amb una fermentació natural a base de massa mare de, com a mínim, 16 hores (la majoria de pans tenen dues o tres hores de fermentació). Casamitjana també ha dit que l’estómac “agraeix” aquest tipus de pa i la molla i l’olor són les del pa tradicional.

En referència a la digestió d’aquest pa, Francesc Massana, propietari del Forn Massana, ha explicat al ‘BTV directe’ que “és més digerible perquè durant la fermentació hi intervenen els bacteris i la nostra panxa ha de treballar menys“. Massana també ha explicat que el nom de MUM prové de les paraules monta, unta, moja i que, diu, són les tres coses que es poden fer amb el pa.