És alguna cosa més que una targeta promocional. Si li donem la volta, podem trobar una recepta per fer a casa. Per exemple, una crema de préssec i prunes. Senzilla de fer, amb producte fresc i de temporada. ÒSCAR TEIXIDÓ, cap de cuina de l'escola CETT "És agafar la fruita, rentar-la i tallar-la com un vulgui, triturar-la i després disposar-la al plat, i fer participar tota la família, que d'això es tracta també." La idea és que amb una mica de síndria i nectarina es pot elaborar una sopa gustosa. O que uns albercocs cuinats al forn es poden acompanyar amb moscatell i meló. Les receptes es poden trobar des d'avui a les parades de fruita dels mercats municipals. Es repartiran 30.000 targetes com aquestes. La campanya insisteix que la fruita són les postres ideals per hidratar-se a l'estiu i prevenir malalties cardiovasculars, entre d'altres. BLANCA RADÍO, nutricionista "Això que es diu que la fruita engreixa després de dinar, que engreixa més si la mengem per la nit no és veritat perquè la composició de la fruita no varia en funció del dia, és igual." I a més, aquest any, menjar sa i també barat és possible. A Mercabarna, el preu mitjà de la fruita va baixar el mes de juny un 12 per cent respecte a l'any passat. Els préssecs grocs, les nectarines i les prunes són els productes estrella d'aquest estiu: els que més s'han abaratit i els que més han multiplicat les vendes, fins i tot les han doblat. TONI MARRUGAT, gerent del Gremi de Majoristes de Fruites de Barcelona "Hi ha molta producció i hi ha molta qualitat, això ha fet que al mercat es vengués molt." Tot de cara, doncs, per gaudir d'un producte imprescindible de la dieta mediterrània.

Per primera vegada, als mercats s’informarà el consumidor de les qualitats d’aquests productes autòctons, on es repartiran 30.000 tríptics. A casa nostra, l’estiu és època de préssecs, nectarines, prunes, peres, síndries, melons o albercocs. Tot i que la fruita d’estiu està considerada un aliment sa i amb moltes propietats beneficioses per a la salut, hi ha falsos mites que giren entorn el món de la fruita com que el plàtan engreixa.

El Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses calcula que aquest any se’n distribuiran 150.000 tones. Durant els mes de juny, el Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna va comercialitzar més de 51.000 tones de fruita, un 25,4 % que el mateix mes de fa un any. Pel que fa al preu mitjà de la fruita al mercat central el mes de juny va baixar un 12, 26% en relació amb el juny de 2013. De préssecs grocs, se’n van comercialitzar 2,5 milions de kg, un 120 % més que fa un any i a un preu de prop d’un 25% més barat. També de nectarines de polpa groga i prunes vermelles se n’han incrementat la venda entre el 100 i 140 % respectivament i els preus han baixat entre un 12 i un 24% en relació amb el juny de fa un any.