El programa Renta Web, una de les novetats de la campanya de la renda d’enguany, no funciona des de primera hora del matí. El nou sistema està a mig camí entre l’esborrany i el programa Padre i permet fer els tràmits a través de tauletes i mòbils per presentar la declaració telemàticament. El web, però, està col·lapsat des de les deu del matí perquè ha augmentat un 25 % el nombre de persones que hi han intentat entrar aquest matí respecte a l’any passat.

Segons han explicat fonts de l’Agència Tributària a BTV, el motiu de l’augment de visites és que molts usuaris han volgut accedir al web per familiaritzar-se amb el nou disseny, i no pas per voler presentar la declaració el primer dia.

Segons Carlos Casado, professor d’estudis d’informàtica, multimedia i telecomunicacions, el sistema és especialment vulnerable perquè la recopilació de dades que genera el programa és “molt complexa i genera moltes peticions a diversos servidors.”

Tot i això, per a Casado no és una excusa perquè any rere any es col·lapsi el sistema: “Hi ha solucions, com per exemple aplicar cues d’espera virtuals tal com es fa quan es posen a la venda les entrades per al concert d’una gran estrella”.

Una campanya de la renda amb novetats

La campanya enguany està marcada per l’entrada en vigor de la reforma fiscal, una nova deducció per a famílies nombroses, i l’eliminació parcial de la deducció pel lloguer d’un habitatge. Tots aquests canvis s’emmarquen dins la reforma fiscal de Montoro, que pretén minimitzar els impostos que ha de pagar la ciutadania perquè puguin gaudir de més diners a la cartera.

Un objectiu, però, que no tothom notarà, segons la professora del Departament d’Hisenda Pública i Dret Financer i Tributari de la UB, Dolors Torregrossa. En una entrevista a Barcelona FM, Torregrossa ha assegurat que les rendes més baixes seran les que més notaran els canvis, mentre que “les rendes mitjanes no ho faran, i les persones amb poques càrregues familiars, encara menys”.

En aquesta campanya es manté l’exempció de les rendes per acomiadament, beques o pla d’estalvi a llarg termini, mentre que es redueix la desgravació per plans de pensió, pagament del lloguer i dividends de la borsa. Sobre aquest últim punt, els qui tenien accions per un valor inferior als 1.500 euros no havien de declarar en campanyes anteriors, però amb l’aplicació de la reforma aquest benefici desapareix i ara tots els accionistes hauran de declarar els dividends.