(ACN/redacció) La robotització arriba també al sector de l’hostaleria i la restauració, un procés que s’estén des de fa temps a altres àrees de l’economia, com la indústria o la construcció. Gradualment, es multiplica l’oferta d’androides pensats per substituir o complementar tasques que durant dècades han fet cambrers, bàrmans o, més recentment, repartidors a domicili. Algunes d’aquestes innovacions es poden veure a la fira Hostelco, que se celebra fins aquest dijous a Barcelona.

Pepper, el primer robot guia d’Espanya, al MEAM | VÍDEO

Tot i que la robotizació dels processos genera interès de part de l’empresariat, topa amb dificultats. La primera, el cost inicial, que és molt elevat. Per exemple, un braç robòtic per automatitzar una barra de bar pot costar fins a 60.000 euros. Un altre dels problemes són els buits legislatius, com el que dificulta l’arribada a Catalunya de nous patinadors automàtics de repartiment a domicili.

A poc a poc, els robots s’han anat obrint pas en diversos sectors, també a Barcelona. L’ARI II és un nou robot de companyia per a gent gran que arribarà a un centenar de llars de la ciutat abans del 2024, i a Mercabarna, s’ha tirat endavant una prova pilot per reforçar la desinfecció del coronavirus amb un autòmat.

Repartidors, cambers o bàrmans, entre les novetats de la fira

Flipdish i Goggo són dues empreses del sector de la restauració que s’han aliat per intentar introduir a Espanya els primers robots de repartiment automàtic. En el seu cas, el repte està en les normatives municipals de la majoria de ciutats del país, que encara no preveuen que hi pugui haver robots circulant per les voreres: “No hi ha encara una legislació i tot depèn molt del tipus de robot, segons si és un vehicle o no”, reconeix el responsable d’operacions de la firma, Carlos Ortiz. De moment, asseguren que estan negociant amb ciutats com Barcelona o Màlaga.

Robot repartidor

La proposta de Muzybar, una empresa valenciana, és un cambrer robot que ja ha arribat a 60 restaurants de tot l’estat. Tot i que té un cost de gairebé 12.000 euros, asseguren que “en tres o quatre mesos es recupera la inversió”, destaca el responsable de la marca, Francisco Correa, que assegura que alguns comensals hi van només per veure el robot. L’autòmat també s’ha instal·lat en hospitals per repartir el menjar.

Robot cambrer

Una altra novetat és el braç bàrman que presenta Dax Robotics. En aquest cas pot servir cerveses, vi, combinats i refrescos sense vessar una gota de beguda i posant el nivell adequat d’espuma. “Té un preu de partida d’entre 60.000 i 65.000 euros, però ve amb tot, refredadora, el braç i el programari de cobrament”, ha explicat l’enginyer de la firma Ángel David López. Tot i això, la marca reconeix que molts són “col·laboratius” i que s’han de fer servir amb empleats a prop.