Un cambrer del restaurant Salamanca

(ACN / Redacció) L’hostaleria anticipa un estiu marcat per la recuperació i el retorn del turisme internacional a Catalunya, després de dos anys marcats per la covid. Segons la majoria de restauradors i patronals com la FECASARM, els propers mesos poden, fins i tot, millorar les xifres prèvies a la pandèmia.

No obstant això, l’activitat turística encara un problema que fa mesos que s’arrossega: la falta de cambrers per la temporada alta a causa dels mals horaris i els sous baixos. “Si els paguem el que es mereixen, el tiquet mitjà s’hauria de duplicar”, adverteixen des del sector. Tanmateix, cambrers i treballadors d’hotels avisen que les bones expectatives de negoci poden ser a costa que sigui “el pitjor” en condicions laborals.

“Males condicions dia sí dia també”

Diversos cambrers entrevistats denuncien les “males condicions” amb què treballen dia sí dia també. Asseguren que els empleats han notat un canvi substancial després de la covid, ja que les empreses han optat per mantenir plantilles reduïdes i rebaixar al mínim els serveis externs com ara la neteja, per recuperar-se de la davallada de facturació dels últims dos anys.

Els treballadors, en general, no escullen l’hostaleria

Els processos de selecció de personal dels últims mesos s’han trobat que “no ve gairebé ningú o la qualitat de la gent que ve és pèssima”, ja que bona part dels treballadors habituals de l’hostaleria han marxat a altres rams com els supermercats o la logística, amb sous més alts i horaris menys exigents. “En alguns casos entres a treballar i no saps quan plegaràs. Els descansos no es compleixen i tampoc els dies de festa”, ha explicat Marc Valerí, delegat de la CGT.

Estudiants per cambrer, els més buscats pels empresaris de restaurants i hotels

Precisament ell, que treballa en un bar cèntric de Barcelona, denuncia que “el volum de feina és brutal” i que, en canvi, hi ha menys mans que mai. “Abans portaves 15 taules i ara en tens 20 o 25”, explica. “Cada dia és agònic. La gent surt amb estrès, plorant… Hi ha situacions molt crítiques”, explica un cambrer d’un hotel amb més de 35 anys d’antiguitat que denuncia que “mai” havia viscut una situació així. “No vull pensar com serà l’estiu”, afegeix.

Un conveni caducat

El conveni de l’hostaleria està caducat des del 2019 i les negociacions per renovar-lo fa mesos que s’allarguen. En una reunió aquesta setmana, els sindicats van pressionar els gremis d’hotels i de restauració per incloure clàusules de revisió salarial i per arribar a un acord abans de la temporada alta per poder traslladar l’increment salarial com abans millor.