El mitjà de comunicació ‘Crític’ va engegar una campanya a Verkami per recaptar fons per poder fer front al procés judicial que els permeti obtenir els noms dels grans tenidors de pisos a Catalunya. L’objectiu era recollir 15.000 euros en 40 dies. ‘Crític’ ha assolit aquesta fita, a través del micromecenatge, en només 48 hores. Aquesta recaptació els permetrà pagar les despeses del procés judicial i, en el cas que se’ls permeti difondre la informació, treballar les dades per oferir-les a la ciutadania.

Aconseguir la informació, un camí ple d’obstacles

Roger Palà, periodista de ‘Crític’, va explicar el cas al programa ‘bàsics‘ de betevé. Assegura que el seu mitjà va fer una petició a Incasòl perquè li facilités els noms de les empreses que són grans tenidors d’habitatge, tot emparant-se en la Llei de la transparència. Diu que en un primer moment se’ls va negar la informació, però que després tant l’Autoritat de Protecció de Dades com la Comissió de Garanties del Dret d’Accés a la Informació Pública van fer una resolució donant-los la raó.

Després de saber que la Generalitat de Catalunya facilitarà les dades sol·licitades a ‘Crític’, asseguren que la Cambra de la Propietat ha decidit recórrer als tribunals per evitar la publicació i difusió dels noms de les empreses. Per això van iniciar la campanya de recollida de fons a través de Verkami.

“Les lleis de transparència estan per complir-les”

“Volem defensar el dret a la informació, […] i les lleis de transparència estan per complir-les”, ha expressat Palà. Assegura que desconeix els motius concrets pels quals la Cambra s’oposa a la publicació dels noms, si bé explica que en l’escrit judicial l’òrgan considera que la difusió d’aquesta informació “podria incentivar l’ocupació dels seus pisos“.

Si bé considera que la posició de defensa de la Cambra de la Propietat és “legítima”, considera que el seu posicionament qüestiona el dret a la informació. Per això, ‘Crític’ va engegar una campanya a Verkami per recaptar fons. L’objectiu era recollir 15.000 euros que, segons Palà, els permetrà pagar les despeses del procés judicial i, en el cas que se’ls permeti difondre la informació, treballar les dades per oferir-les a la ciutadania. A hores d’ara i gràcies a gairebé 500 aportacions ja han assolit, i fins i tot superat, l’import previst.

Defensa del Col·lectiu Ronda

Per afrontar el procediment al TSJC, ‘Crític’ ha anunciat que comptarà amb la representació lletrada del Col·lectiu Ronda, una cooperativa d’advocats. “És la garantia que podrem plantar cara i fer valer els nostres arguments davant dels advocats de la patronal immobiliària”, diu ‘Crític’ en la seva campanya per recaptar fons.

La Cambra de la Propietat nega haver iniciat un contenciós contra ‘Crític’

Per la seva part, la Cambra de la Propietat ha emès un comunicat mitjançant el qual explica que no és cert que hagi portat ‘Crític’ davant el TSJC. Assegura que només està expressant “el seu parer sobre la controvèrsia generada al voltant del dret a la informació” i que la defensarà amb “tots els mitjans que permeti la llei”.

En el seu escrit afegeix que en cap moment ha tingut coneixement de la persona, persones o mitjà de comunicació que ha fet la sol·licitud per conèixer el nom dels 3.178 grans tenidors, fins al dia 2 de febrer del 2022.

L’entitat assegura que, per defensar els interessos de les persones jurídiques afectades, va interposar un recurs contenciós administratiu, el 10 de desembre del 2021, contra la resolució que permetia facilitar la informació requerida per ‘Crític’, no contra el mitjà, i en va demanar la suspensió cautelar.