(ACN) Mònica Roca ha estat escollida aquest dilluns com la primera presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona en els seus 135 anys d’història. En un ple a la Llotja de Mar, Roca ha guanyat la votació a l’empresari Josep Maria Torres, que a última hora ha decidit presentar una candidatura alternativa.

En un discurs, Roca ha dit que la seva elecció és una “oportunitat històrica per revertir una injustícia cap a les dones” i marca un “punt d’inflexió i de no retorn” en la presència femenina en les institucions econòmiques. La nova presidenta de la Cambra ha dit que assumeix el mandat amb la voluntat d’apostar pel “consens” i ha remarcat que l’ens ha de ser en tots els actes en què es defensin les empreses, encara que tinguin un “rerefons polític”.
Mònica Roca ha aconseguit 32 vots; Josep Maria Torres, quatre i n’hi ha hagut sis en blanc.

Roca ha assegurat que no han vingut a l’entitat “a fer la independència, perquè no és possible fer-la des de la Cambra, però sí a treballar pel país”. També ha admès que li “molesta” que se’ls acusi de polititzar la institució. En aquest sentit, ha recordat que com a representant de la Cambra va anar a l’acte “Ja n’hi ha prou!”, promogut per Foment i PIMEC, “en defensa del país”.

Roca també ha afirmat que “si alguna vegada hi ha un acte o una declaració que pot tenir un rerefons polític —i és difícil que res sigui pur i net— us demano que, en defensa del teixit empresarial que representem, tots i cadascun de nosaltres també hi siguem”. Roca ha fet aquestes declaracions dies després de la polèmica per la manca de representants del Govern en l’acte de Seat.

Precisament el candidat alternatiu a la presidència, Torres, ha acusat Eines de País “d’instrumentalitzar” la Cambra i ha dit que Canadell l’ha convertit en un “òrgan de confrontació”. Torres, vinculat a PIMEC, ha dit que “la Cambra no es mereix ni ha de ser governada per líders partidistes que la intoxiquen”.

Roca també ha lamentat que “no es reclami contínuament i sense descans” el dèficit fiscal, uns diners que considera que haurien ajudat a evitar la destrucció de 20.000 empreses i de molts llocs de feina.

Fita “històrica” per a les dones

Roca ha defensat la feina “incansable” del seu predecessor en el càrrec, Joan Canadell, i ha dit que en la seva etapa al capdavant de la institució apostarà pel “consens, la perseverança i la il·lusió”.

Coincidint amb el 8-M, la nova presidenta de la Cambra ha admès la importància de la seva presidència, afirmant que les estadístiques mostren que en el món empresarial “la manca de gènere femení perjudica l’economia”.

En reclamar el vot Roca ha demanat, especialment a les dones, que miressin al seu voltant per veure “com n’és de necessari un canvi radical” en el món econòmic. Ha remarcat que creen un referent en el món femení “perquè a partir d’avui hi hagi nenes que vulguin ser presidentes de la Cambra quan siguin grans”.

Ajuts per a les empreses i llei de cambres

Roca ha defensat la necessitat de començar a “aixecar el cap per construir” una nova economia postpandèmia, tot mantenint el “mur de contenció” que suposen els ajuts a les empreses, que cal ampliar.

En aquest sentit, Roca ha insistit que cal una major injecció de diners al teixit empresarial, per ajudar a salvar les empreses solvents que ara es troben amb dificultats per culpa de la pandèmia del coronavirus. També ha remarcat la importància d’utilitzar les noves tecnologies —com el “blockchain”— per promoure la reobertura de l’economia.

Una de les prioritats del seu mandat, ha dit Roca, serà la llei de cambres, un projecte legislatiu polèmic que enfronta l’ens amb les patronals PIMEC i Foment. “No és només una necessitat, sinó una obligació”, ha dit la nova presidenta, afirmant que serà “el primer tema” que abordarà “sense pressa, però sense pausa”. En aquest sentit, ha defensat el dret de les cambres “a ajudar les empreses”.