Arrenca la primera iniciativa a Barcelona que reaprofita els residus del cafè i els converteix en biomassa, un combustible sostenible que s’utilitza per generar calor en estufes i calderes. De moment, hi ha 80 establiments, entre cafeteries, hotels i restaurants, que formen part del projecte, anomenat Up! Energia.

El cafè és la segona beguda més consumida del món, per darrere de l’aigua. De fet, a  l’estat espanyol es calcula que es consumeixen uns 465 milions de tasses de cafè setmanalment, fet que genera més de 20 milions de residus.

El primer pas del projecte passa per recollir els pòsits de cafè dels establiments, i d’això se n’encarrega el Grup Cooperatiu TEB, dedicat a la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat intel·lectual. Per motius mediambientals, aquesta tasca es desenvolupa a peu, i es fa dos cops per setmana.

Un cop recollits els residus, es traslladen fins a la seu de l’Associació Factor Escucha, on es porta a terme el procés de producció per transformar els pòsits de cafè en energia calòrica. Per fer-ho, el primer pas és pesar i classificar els residus i, un cop fet, es deixen assecar al sol. Tot seguit, es premsen i finalment es transformen en biomassa sòlida en forma de pèl·lets que ja es poden fer servir en estufes i calderes.

De moment, la iniciativa es troba en una fase de prova pilot que, un cop feta, servirà per tancar el pla de negoci i  buscar col·laboradors per començar a comercialitzar els pèl·lets de cafè. Les impulsores esperen que aquest darrer pas s’implementi al llarg del 2018.