El nou centre de Cisco a l’antiga fàbrica Ca l’Alier està a punt d’engegar l’activitat. Aquest mes de juny s’inaugurarà l’edifici, totalment rehabilitat per convertir-se en un centre d’innovació per a ciutats intel·ligents i la internet de les coses. El local de la multinacional tecnològica donarà cabuda a emprenedors i petites i mitjanes empreses de Barcelona. L’Ajuntament calcula que generarà un centenar de llocs de treball.

Les tasques de rehabilitació de l’antiga fàbrica Ca l’Alier han suposat una inversió de prop de 10 milions d’euros. Un dels objectius que es volien aconseguir amb aquesta renovació és l’autosuficiència, de forma que l’edifici generi l’energia necessària per funcionar durant tot l’any.

El projecte es va començar a treballar el 2014, durant el mandat de Xavier Trias. Tot i això, el 2013 l’Ajuntament ja va anunciar la cessió de l’edifici a la multinacional nord-americana. Aleshores, l’objectiu del consistori era que diversos centres de recerca s’hi instal·lessin al voltant, tenint en compte l’atractiu empresarial del districte 22@.

Aquest serà l’aspecte exterior que tindrà l’edifici renovat de Cisco.

Centre de Cisco a la fàbrica Ca l'Alier

Alguns empresaris del 22@ creuen que l’impuls definitiu d’aquest districte podria arribar amb la inauguració d’aquest centre d’innovació, prevista per a aquest mes de juny. L’obertura, però, arriba amb un any i mig de retard, ja que el centre d’innovació de Ca l’Alier havia d’estar enllestit el juliol del 2016.

Ca l’Alier, una fàbrica del segle XIX

Construïda a finals del segle XIX, l’antiga fàbrica Ca l’Alier es troba a la confluència dels carrers de Fluvià i Pere IV. En un principi, s’utilitzava per a pintats. Anys després es va utilitzar per a jute. La rehabilitació feta manté l’estructura original de la fàbrica: consta de treus naus i conserva les parets de maó i una xemeneia de 20 metres d’alçària. L’edifici va ser catalogat com a Patrimoni Industrial del Poblenou.