La periodista Maria Cinta Méndez ens presenta el cas de David Leo, un sevillà de 48 anys que va deixar la feina i la família per venir a viure amb la parella a Catalunya el mes de gener. L’arribada de la pandèmia va tirar per terra els seus plans de sobreviure dels seus estalvis durant un parell de mesos, abans de poder tornar a treballar.

Moment difícil per buscar feina

El David lamenta que la situació actual “ens ha alentit molt la tasca als qui estem buscant feina i ens està impedint accedir a certs llocs de treball“. Leo és conscient que “hi ha molta gent que està en ERTO o empreses que han tancat” i ho qualifica de “clima difícil” per poder trobar una nova ocupació.

El recurs de les ajudes

Actualment, explica, “ja no tinc atur ni res, se’m va acabar”. Per això, aquest sevillà de 48 anys està pensant a “demanar alguna ajuda per atur de llarga durada” (ja fa un any que està sense feina) o “la renda mínima d’inserció“, encara que reconeix que “el que voldria és treballar i no demanar més ajudes”.

Treballar des de casa

David Leo creu que “està molt bé això que molta gent treballi des de casa“, cosa que “fa uns anys era impensable” perquè els empresaris, diu, “no se’n refiaven”. Ara, però, “sembla que la truita s’ha girat de manera que tothom treballa des de casa”. Tot i això, en el seu sector considera que “és molt difícil” perquè “no pots vendre el que sigui des d’una pantalla”.

El català, assignatura pendent

“Tot allò que tingui a veure amb el tracte amb el públic se’m dona bé perquè tinc empatia“, afirma el David. Per això, és conscient que el seu desconeixement del català “és un hàndicap” que està intentant corregir: “Estic intentant aprendre’l com més aviat millor”, a través dels cursos que ofereix “una escola en línia de la Generalitat”.

Experiència en molts àmbits

Leo té estudis d’administració i també d’informàtica, però ha treballat sobretot com a comercial al sector immobiliari. “He treballat de tot”, explica, “des d’aprenent de pastisser, fins a venedor”. Se sent capaç de “fer qualsevol feina”, però admet que li agradaria seguir el rastre d'”allò que ja he fet i en què tinc formació acadèmica“.

Mentalitat positiva

“Cal tenir una actitud mental positiva”, segons el David, per evitar “caure en un forat” i en “depressions”. Ell està “convençut” que “la vacuna ajudarà a normalitzar la situació”. I, de cara al 2021, només demana “tenir la possibilitat de començar a treballar en una empresa, que confiïn en mi perquè tinc il·lusió, sóc polivalent i m’adapto i aprenc ràpidament”.