El 46,4 % dels establiments comercials de tot Catalunya estan operatius durant aquesta primera setmana de desescalada pel coronavirus, segons estima el govern. La Generalitat també calcula que, durant l’estat d’alarma, han hagut de tancar el 65 % dels comerços (65.829 establiments) i que el 60 % de persones ocupades en aquest sector (209.700) no han pogut treballar. A més, es xifren en 525 milions d’euros setmanals les pèrdues del comerç a Catalunya. Això representa que, del 14 de març a l’1 de maig, ja s’han acumulat 3.675 milions d’euros en pèrdues.
Són dades que s’han donat a conèixer aquest dijous, arran de la presentació del pla de xoc i reactivació del comerç post-covid-19. El mateix president de la Generalitat, Quim Torra, l’ha donat a conèixer, després de reunir-se per videoconferència amb representants d’una dotzena d’entitats del sector, juntament amb la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.
El pla de xoc, elaborat pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), dependent del Departament d’Empresa i Coneixement, en col·laboració amb el sector, s’articula en tres vectors: incentiu de la demanda, reactivació de l’oferta i revitalització del centres urbans. Inclou mesures econòmiques i financeres, de prevenció i seguretat, de reactivació de negoci i d’informació i comunicació, i totes s’aniran implementant en el decurs de la desescalada.
Neguit del sector comercial
En aquesta mateixa trobada, i segons una de les associacions del sector, Comertia, els representants d’aquests petits negocis han expressat malestar per la “incertesa i la manca de regulació clara”. També han demanat que a partir del dia 11 de maig el comerç pugui obrir conforme a les condicions establertes en la fase 1, independentment de si el territori segueix en la 0.