Els comerciants ho tenen tot a punt per iniciar una campanya de Nadal on hi ha molt en joc. Pateixen perquè la covid-19 els afecti de ple. Des de les institucions han demanat a la població que avancin tot el que puguin les compres per evitar que es produeixin aglomeracions els últims dies de Nadal. Però, de moment, no es nota. Els comerciants del centre afirmen que les vendes són baixes. Hi ha poc moviment malgrat que ja han començat a fer ofertes per preparar la campanya de Nadal i el Black Friday, que serà la setmana que ve. De moment, la ciutadania passeja i pregunta, però no acaba comprant. Les vendes s’estan endarrerint.

Els comerços confien revertir la situació

Una tendència que confirmen des de Barcelona Comerç. Afirmen que de moment no s’estan complint les expectatives. “Les previsions de desembre han baixat una mica respecte a les que teníem d’inici de campanya de Nadal”, ha explicat Salva Vendrell, president de Barcelona Comerç. Creuen que la tendència es pot explicar perquè la gent evita les grans aglomeracions, i moltes famílies tenen problemes econòmics derivats de la crisi que ha suposat la pandèmia. Però encara es mostren esperançats. La situació es pot revertir. Esperen que a partir de dilluns, amb la reobertura de bars i restaurants, augmentin l’activitat. Confien que el Black Friday funcioni i que, a mesura que comenci la campanya de Nadal, remuntin les vendes.

La davallada de vendes s’ha notat a la majoria d’eixos comercials de la ciutat. L’associació de comerciants de Creu Coberta reconeix que costa que la gent entri a les botigues i compri, tot i això asseguren que cada vegada noten més ambient al carrer. Josep Pascual, vicepresident de l’entitat, ho atribueix al fet que aquest eix comercial de la ciutat està tallat al trànsit tots els caps de setmana. A més, afirma que el confinament perimetral municipal fa que els barcelonins es quedin a la ciutat i surtin a passejar pel barri.

Campanya per afavorir el comerç local

Per una altra banda, el comerç local ha valorat positivament la crida que va fer aquest divendres l’alcaldessa, Ada Colau, en què demanava a la gent que no compri a Amazon perquè, va afirmar, les compres a través de la multinacional perjudiquen directament els comerços de barri. De fet, la pandèmia ha afectat directament aquests establiments i molts s’han vist obligats a tancar definitivament. De moment, la zona que ha estat més afectada és el centre. És per això que tenen clar que la campanya de Nadal serà clau per a la majoria de botigues de proximitat. “Els comerços ho apostem pràcticament tot a Nadal. Pot ser que després d’aquestes dates tanquin moltes botigues. Estem expectants”, afirmen des de Barcelona Comerç.

Precisament per valorar els comerços de proximitat i ajudar-los a sobreviure neix la iniciativa Local Day Shop. Mig miler de botigues s’han apuntat al projecte, que aquest dissabte s’ha vestit de gala per oferir descomptes i sorteigs pels clients per demanar-los que, a l’hora de comprar, no s’oblidin d’ells. “El petit comerç són somnis de famílies que, amb molt de patiment, intenten aixecar les persianes cada dia. I volem que en els barris es mantingui aquesta il·lusió i el tracte personal. Quan comprem per internet, no valorem què hi ha al darrere”.

Una de les botigues que ha participat a la iniciativa és La Manual Espargatera, un comerç amb 80 anys d’història que fa espardenyes úniques. Joan Carles Tasies, el propietari de l’establiment, assegura que els cal ajuda per sobreviure i demana als barcelonins que apostin per les botigues de barri que, a més, tenen productes fets a la ciutat: “El made in Barcelona no ha de ser només un reclam pels turistes”.

El tancament de centres comercials afavoreix els comerços locals

En realitat, durant aquesta segona onada el comerç local no s’ha vist tan afectat com les grans superfícies. El tancament dels centres comercials ha afavorit els comerços locals. De fet, esperen que això els ajudi durant els primers dies de la campanya de Nadal. No està previst que els centres comercials puguin obrir fins al 7 de desembre.

Més informació del Nadal 2020 a Barcelona