Les conseqüències econòmiques del coronavirus per a restaurants i comerços han estat especialment greus, i també en el cas dels locals situats als aeroports. Les diferents associacions de les quals formen part la majoria de negocis de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat alerten de possibles tancaments si Aena no flexibilitza les condicions per assumir els lloguers i insten la Generalitat i el govern central a intervenir en el conflicte.

En un comunicat, han explicat que durant la primera onada de la pandèmia, l’operador i els comerciants van arribar a un acord. Aena va oferir en aquell moment dues propostes als locals per reequilibrar les rendes. Una, basada en el manteniment de les taxes d’esforç dels lloguers
sobre les vendes obtingudes en el 2019 i, la segona, basada en la caiguda del nombre de passatgers durant el 2020 i 2021. Al desembre, però, es va aprovar un reial decret que ha fet canviar les condicions.

Noves condicions des del 28 de desembre

Els comerciants i restauradors expliquen en un comunicat, que el 28 de desembre van rebre una carta d’Aena per informar de la decisió d’aplicar el reial decret aprovat pel Consell de Ministres. Aquesta normativa preveu que es puguin fer reduccions del 50 % (en cas que el propietari del local sigui un gran tenidor). Però les botigues i locals dels aeroports alerten que el trànsit aeroportuari ha caigut fins a un 90 %, i les vendes també.

En el cas de la T2, diuen que ha estat superior perquè la terminal va estar tancada durant l’agost. Diuen que això “suposa que l’import de les rendes facturades pot significar fins a set vegades més el nivell de vendes si no s’accepten les condicions d’Aena”. Denuncien que el gestor aeroportuari es desdiu de les propostes anteriors i que ha suspès qualsevol possible negociació. Per això demanen al Govern espanyol i la Generalitat que hi intervinguin.

Sense perspectives de millora

En el comunicat, els comerços diuen que “lluny de millorar, el volum de trànsit aeroportuari sembla que es mantindrà igual fins ben entrat el 2021” i que “no s’espera una recuperació de passatgers a nivells anteriors fins com a mínim el 2024”.

Entre les entitats que han signat el comunicat hi ha l’Agrupament de Botiguers de Catalunya, l’Associació Espanyola d’Operadors Comercials Aeroportuaris, Barcelona Turisme, Barcelona Oberta o la Cambra de Comerç de Barcelona.