Una bossa de plàstic té, de mitjana, una vida útil de 15 minuts, és a dir, el temps que triga habitualment el consumidor a transportar el producte del supermercat o mercat a casa. Però l’impacte sobre el medi ambient va més enllà. Si no es reciclen, triguen molt a desaparèixer: depenent del gruix, fins als 500 anys. Malgrat que encara hi ha feina per fer, la població n’està més conscienciada i, de fet, cada cop són més els que opten per fer servir carretó de la compra, bosses de roba o reutilitzables.

Les Bitsy Bags, bosses de polièster amb llarga vida

Una alternativa a les bosses de plàstic d’un sol ús són les Bitsy Bags, un projecte pioner impulsat per dues emprenedores instal·lades a Barcelona. Es tracta de bosses de polièster dissenyades per comprar fruita i verdura. Susie Leads, cofundadora, assegura que cada Bitsy Bag pot reemplaçar fins a 1.000 bosses de plàstic. “Tenen una vida útil de cinc anys i, un cop han passat, es poden reciclar al contenidor groc”, afegeix. Es poden adquirir per Internet, i també en una vintena de botigues de la ciutat.

Els supermercats, cada cop més compromesos

El compromís és creixent per part dels consumidors i també dels supermercats. A la cadena Keisy venen fins a tres tipus de bosses diferents i treballen per eliminar completament el plàstic, avantçant-se a la normativa. Segons Ana Maria Bugallo, encarregada d’un dels establiments al Poblenou, estan pensant de fer proves per descobrir quin tipus de bossa s’adapta millor a cada producte i així implantar-ho tan aviat com sigui possible.

El plàstic d’un sol ús, un problema que va més enllà de les bosses

Malgrat tot, les bosses de plàstic són només la punta de l’iceberg d’un problema global. Des d’Europa s’està estudiant impulsar una legislació més restrictiva. Segons Marta Vila, de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, “es parla de prohibir altres productes de plàstic d’un sol ús, com ara càpsules de cafè o bastonets per a orelles”. Vila avisa que hi haurà moltes altres accions; per exemple, crear punts de devolució d’envasos. Tot plegat amb l’objectiu final de reduir el plàstic d’un sol ús al màxim.

Els detalls del reial decret aprovat pel Govern espanyol

El reial decret que s’ha tirat endavant estableix que a partir del proper 1 de juliol s’hauran de cobrar les bosses de plàstic a supermercats i mercats. Costaran entre 10 i 15 cèntims d’euro, amb una excepció: les més lleugeres, que s’usen per qüestions d’higiene, seran encara gratuïtes.

Aquest escenari canviarà el 2021, quan totes les bosses seran de pagament i hauran de ser obligatòriament compostables. La mesura pretén rebaixar el nombre de bosses que usa el ciutadà. Si ara cada consumidor consumeix, de mitjana, 147 bosses l’any, es pretén que el 2020 la xifra es redueixi a 90 i el 2025, a 40.