L’increment constant d’animals de companyia a Barcelona s’ha traduït en un substancial benefici per a les botigues que es dediquen a la seva cura. Els tenidors de mascotes s’han tornat “més exigents”, explica Mireia Company, propietària de la botiga Barkcelona. La venda d'”alimentació sana” per a gossos i gats “és un bon negoci”, afirma Marc Chuecos, propietari de Bamboo Mascotes. L’increment de la demanda també l’han notat les grans cadenes dedicades a la venda de productes per a animals: a Zoo Condal han obert cinc establiments des del 2020, amb un increment de vendes que ronda el 30 %.

Més tenidors de mascotes que humanitzen els seus animals

El 2021 es van inscriure a Barcelona 12.355 gossos, xifra que no ha parat de créixer en els darrers anys i que és equiparable als nens de fins a 12 anys. Segons dades del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya, l’any passat n’hi havia 171.554 d’identificats amb xip. Segons Iridia Fernández, de Zoo Condal, “les persones ja no veuen els seus gossos com a coses o mascotes, cada cop els veuen més com a membres de la família, amb la qual cosa intenten humanitzar-los més, com si fossin nens, al cap i a la fi”. Marc Chuecos reconeix que s’han substituït naixements de nadons per la compra o adopció d’animals, i afirma que hi ha “cert percentatge de gent” que humanitza els seus animals. Adverteix, però, que “això pot ser perjudicial” perquè en el cas d’una família amb nens en què es tracta el gos com un altre infant pot acabar mossegant-los. Els gossos són animals carnívors. Per això ha rebutjat les propostes que ha rebut per vendre menjar vegà.

Snack bar a la botiga Zoo Condal, a la Gran Via
Botiga Barkcelona, al carrer d’Espaseria

Barkcelona: animals amb estil

“Està creixent la cura per al benestar de l’animal, i això té molt a veure amb nosaltres mateixos”, afirma Company, propietària de Barkcelona, com “en el camp de l’alimentació, que els últims anys ha evolucionat moltíssim“. Un cas paradigmàtic és el dels snacks per a gats. Les prestatgeries del seu establiment del carrer d’Espaseria, al Born, són un mosaic de colors amb mil i una opcions. Company diu que “hi ha una explosió de marques que fa dos anys no es coneixien o no existien“. També tenen un gran assortiment de corretges, joguines i cosmètica natural per a animals i una selecció de roba, amb una especial atenció als gossos llebrers. “La persona que té un llebrer li pot anar canviant el fons d’armari any rere any”, diu Company, i això ajuda el negoci.

botiga de menjar animals companyia Bamboo
Bamboo Mascotes, al carrer de Bailèn

Bamboo: dieta saludable i guarderia

A Bamboo Mascotes es defineixen com a especialistes “en dieta BARF, acrònim de “biologically appropriate raw food” (menjar cru biològicament apropiat). És bàsicament una dieta crua, “la que menjarien els llops en la natura, adaptada als gossos o als gats”, diu Chuecos. “La demanada és creixent”, i els números no enganyen, ven gairebé dues tones de BARF cada mes. L’èxit de la seva llar de gossos també és espectacular: ha arribat a tenir 10 animals, cada dia, de dilluns a divendres. En només tres anys i mig, aquest establiment del Camp d’en Grassot té una clientela fidel que ha consolidat el negoci. Les vendes han crescut un 40 % cada any respecte a l’anterior i ja pensa a obrir un segon local per arribar a més gent.